Lajme

Ekonomia gjermane u jep lamtumirë viteve të bollëkut

Në vizitat e tij të shumta në fabrikat e gjysmëpërçuesve dhe fabrikat e makinave elektrike, kancelari i Gjermanisë, Olaf Scholz, i bie daulles për një ekonomi në ballë të një transformimi industrial, përcjell albinfo.ch.

Por, tabloja e pikturuar nga drejtuesit e biznesit dhe ekspertët është më pak rozë, duke parashikuar kohë të vështira që do të vijnë për ekonominë më të madhe të Evropës.

Duke u zhytur në recesion në fillim të vitit, Gjermania duket se do ta përfundojë vitin në të kuqe dhe në fund të paketës mes konkurrentëve të saj në eurozonë.

Qeveria është e vetmja që ka mbetur ende që parashikon një rritje të PBB-së këtë vit, ndërsa institutet kryesore ekonomike dhe FMN po shohin një rënie prej 0.2 në 0.4 për qind.

Rritja e inflacionit, rritja e dhimbshme e normave të interesit, një rikuperim i ngadaltë në tregun e saj kryesor të eksportit në Kinë dhe kostot e larta të energjisë po rëndojnë të gjitha aktivitetin.

Sëmundja mund të jetë më se e përkohshme, paralajmërojnë disa analistë.

“Aktualisht e shohim vendin të përballet me një mal sfidash në rritje”, tha Siegfried Russwurm, kreu i lobit me ndikim të industrisë BDI.

Një numër në rritje i bizneseve, duke përfshirë kompani të vogla dhe të mesme, po punojnë për “lëvizjen e një pjese të aktiviteteve të tyre jashtë Gjermanisë”, tha Russwurm në konferencën vjetore të BDI-së.

Në gazeta, spektri i Gjermanisë si “i sëmuri i Evropës” është rikthyer, duke u kthyer në periudhën para vitit 2000, kur vendi luftonte për të konkurruar në tregjet ndërkombëtare dhe u përball me nivele të larta papunësie.

Scholz, i cili u bë kancelar në fund të vitit 2021, preferon të tregojë një epokë të ndryshme ekonomike.

Në një intervistë me mediat gjermane në mars, ai tha se shtytja për të arritur neutralitetin klimatik deri në vitin 2045 do të sillte “nivele të rritjes si në vitet 1950 dhe 1960”, epoka e “mrekullisë ekonomike” të Gjermanisë Perëndimore të pasluftës, përcjell tutje albinfo.ch.