Ekonomi

Ekonomia gjermane mbetet e fortë

Rritja ekonomike gjermane është përgjysmuar në 0.3% në tremujorin e parë

Rritja e ekonomisë gjermane, më e madhja në Evropë, mbetet e fortë, megjithëse dinamika ka filluar të dobësohet dhe rreziku i një lufte tregtare globale mbetet. Kështu thuhet në raportin mujor ekonomik të “Bundesbank”, të cituar nga agjencitë, përcjell albinfo.ch.

“Ne presim që bumi në Gjermani të vazhdojë”, tha raporti i «Bundesbank». “Megjithatë, forca kryesore lëvizëse ekonomike mund të dobësohet më herët se sa pritej në një nivel rritjeje, që është pak më shumë se rritja potenciale”, tha banka.

“Kjo sugjeron se shfrytëzimi i kapaciteteve tashmë të larta do të rritet më ngadalë në të ardhmen”, shtoi një tjetër institucion financiar, duke pretenduar se urdhërat industriale mbeten të qëndrueshme, edhe pse prodhimi nuk mund të përmbushë pritjet në tremujorin e parë.

Rritja ekonomike gjermane është përgjysmuar në 0.3% në tremujorin e parë.

Në të njëjtën kohë, vonesa vjen një moment delikat për Bankën Qendrore Evropiane (BQE), e cila filloi të debatojë nëse do të pezullojë programin e saj për të blerë bono me vlerë 2.55 miliardë, e kënaqur me rritje të fortë që mund të ketë krijuar inflacioni shumë i nevojshëm.

Banka Qendrore e Gjermanisë refuzoi pengesat në ekonominë gjermane, duke vënë në dukje se vonesa duhet të shihet në kontekstin e momentit shumë të fortë që nga mesi i vitit 2016.

“Besimi i konsumatorit mbetet i lartë dhe rritja ekonomike botërore duhet të vazhdojë të jetë optimiste në tremujorët e ardhshëm”, thotë raporti i «Bundesbank».

Rreziqet ende mbeten, kryesisht në lidhje me politikën tregtare amerikane dhe tensionet e deritanishme me Kinën, e cila ende ka potencial për t’u bërë një luftë tregtare, tha raporti.