Lajme

Ekspertët shëndetësorë shohin rritje të theksuar të mendimeve për vetëvrasje tek të rinjtë

Numri i tentativave për vetëvrasje nga adoleshentët në Bernë dhe Cyrih u rrit ndjeshëm vitin e kaluar, sipas gazetës SonntagsZeitung.

Ekspertët kërkojnë një regjistër kombëtar për të kuptuar më mirë shkallën e fenomenit në të gjithë vendin. Vitin e kaluar, Klinika e Universitetit të Bernës për Psikiatrinë dhe Psikoterapinë e Fëmijëve dhe Adoleshentëve regjistroi një rritje prej 50% të numrit të të miturve me mendime vetëvrasëse në repartin e saj të urgjencës, raportoi gazeta.

Kjo pasoi një rritje të ngjashme midis 2019-2020.

“Në disa ditë të vjeshtës dhe të dimrit, disa pacientë na vizituan të cilët ishin përpjekur të merrnin jetën e tyre ose ishin në prag të një gjëje të tillë”, tha drejtori i klinikës dhe kryemjeku Michael Kaess. Klinika aktualisht ka pothuajse tre herë më shumë të rinj sesa ka vende për repartin e urgjencës. Ndryshe nga vitet e kaluara, situata nuk u qetësua verën e kaluar.

“Gjatë vitit të dytë të pandemisë ishim mjaft të mbushur edhe në korrik dhe gusht; tani jemi totalisht të mbingarkuar. Pranimet po shpërthejnë”, thotë Kaess, përcjell albinfo.ch

Vetëvrasja është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes në mesin e 10-19-vjeçarëve në Zvicër pas aksidenteve. Rreth 35 të rinj të moshës 10-19 vjeç marrin veten çdo vit, sipas Entit Federal të Statistikave. Shkalla e përgjithshme e vetëvrasjeve për të gjitha grupmoshat ka mbetur e qëndrueshme vitet e fundit.

Spitali Universitar Psikiatrik i Cyrihut po përjeton gjithashtu një situatë dramatike, sipas SonntagsZeitung.

“Ne kemi një gjendje të jashtëzakonshme dhe vetëm po ‘shuajmë zjarret’, nuk mund të vazhdojë kështu”, tha Gregor Berger, kreu i psikiatrisë dhe psikoterapisë për fëmijë dhe adoleshent.

Klinika regjistroi 278 tentativa vetëvrasjeje vitin e kaluar. Por, Berger vlerëson se kjo është vetëm 10% e të gjitha tentativave për vetëvrasje në kanton.

“Adoleshentët kanë vuajtur shumë më tepër gjatë pandemisë sesa të rriturit”, thotë Berger. Ai thekson se fenomeni ka ardhur në rritje tek të rinjtë gjatë dhjetë viteve të fundit, përcjell tutje albinfo.ch

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI