Shëndetësi

Është koha të ndalni varësinë nga telefoni juaj celular

A keni menduar ndonjëherë pse rrjetet sociale janë të lira? Kjo është sepse në fakt vëmendja jonë po shitet. Prandaj, pyesni veten se çfarë doni t'i kushtoni vëmendje dhe keni kontroll!

Sot, shumë njerëz as nuk duan të dinë për vete se sa të varur janë nga telefonat e tyre mobil. Duke filluar nga kjo, Catherine Price, e cila punon si gazetar në New York Times, vendosi të ndahet nga telefoni i saj dy vjet më parë, shkruan albinfo.h.

“Ndërsa vajza ime më shikonte, unë  mbaja telefonin në dorë.  Kaluan 15 minuta për të kuptuar se çfarë po ndodhte. Unë nuk dua të jem e tillë, kështu që vendosa të harroj telefonin tim”.

Siç e thotë vetë, shumë njerëz kanë nevojë për një kohë të gjatë për të kuptuar se ata kanë një marrëdhënie të sëmurë me telefonin e tyre. Sipas të dhënave nga aplikacioni “Instant Messenger”, vetëm një person shpenzon katër orë në ditë në telefon, duke biseduar me telefonin e tij.

Catherine dëshironte të vazhdonte të përdorte telefonin e saj për punë dhe ndihmë, por gjithashtu vendosi të vinte kufizime më të mira dhe të kontrollonte kohën e kaluar në telefon. Ajo gjithashtu vendosi me lexuesit e saj të ndajnë strategjinë e saj, pasi ajo arriti të ndërtonte një qëndrim më të shëndetshëm ndaj telefonit celular.

Ndrysho qëndrimin tënd

Shumë njerëz mendojnë se duhet t’ua mohojnë vetes kënaqësinë duke shpenzuar më pak kohë në telefon. Por Katherine mendon ndryshe. Sipas saj, koha që kalojmë në telefon është koha që harxhojmë pa bërë gjëra të tjera, të tilla si momente me miqtë apo ndonjë hobi. Mos mendoni se sa më pak kohë kaloni në telefon. Sepse mendoni se keni fituar më shumë kohë në jetën tuaj.

Pyesni veten se çfarë doni t’i kushtoni vëmendje

Catherine thekson se të gjithë njerëzit i kushtojnë vëmendje mënyrës se si ata jetojnë, por kur vendosin të përqëndrohen në momentin, ata tashmë mendojnë se si do të kalojnë kohë. Ajo pyet: A keni menduar ndonjëherë pse rrjetet sociale janë të lira? Kjo është sepse në fakt vëmendja jonë po shitet. Prandaj, pyesni veten se çfarë doni t’i kushtoni vëmendje dhe keni kontroll.

Le të tjerët t’ju kujtojnë qëllimet tuaja

Shikoni dhe mësoni nga të tjerët. Nëse dikush rreth jush po shpenzon shumë kohë në telefon, mbani në mend nga ai person. Gjithashtu, të dashurit tuaj mund të jetë kujtesa juaj për atë që dëshironi të arrini.

Përgatituni për sukses

Krijo gjëra që ju kujtojnë qëllimet tuaja dhe e bëjnë më të lehtë për ju që të arrini vetveten. Nëse dëshironi të kaloni më shumë kohë duke lexuar, vendosni një libër në tavolinën e kafes në shtratin tuaj. Sigurohu që të harrosh telefonin. Gjithashtu, fshini aplikacionet që kërkojnë kohë. Futni një rregull për veten dhe familjen tuaj që të mos përdorni një telefon celular gjatë drekës dhe darkës familjare.

Kujdesuni për trupin tuaj

Vetëm vini re trupin tuaj duke shikuar në telefon. Cila është frymëmarrja juaj? A ndiheni mirë kur jeni në telefon? A dëmtohet koka apo qafa juaj?