Ekonomi

Euro dobësohet ndaj dollarit

Në tremujorin e katërt, produkti i brendshëm bruto (GDP) i eurozonës u zgjerua me vetëm 0.1%, duke shmangur ngushtësisht një recesion ekonomik

Euro, që shërben si monedhë zyrtare për 20 anëtarë të Bashkimit Evropian, ka pësuar një zhvlerësim të dukshëm kundrejt dollarit amerikan, duke rënë rreth 2.2% që nga fillimi i vitit 2024. Pavarësisht nga një rritje e vogël e fundit në vlerën e euros, kursi i këmbimit midis dy monedhave, i shënuar si EUR/USD, ka mbetur në nivele historikisht të ulëta, duke u luhatur pak më poshtë se 1.08 në 14 maj, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

Kjo rënie në fuqinë e euros mund t’i atribuohet kryesisht një mospërputhjeje të theksuar në politikat monetare të ndjekura nga Banka Qendrore Evropiane (BQE) dhe Rezerva Federale e SHBA-së (Fed), duke rezultuar në një përhapje të zgjeruar të yield-eve të obligacioneve të tyre qeveritare. Duke parë përpara, duket se euro mund të vazhdojë të shfaqë dobësi në të ardhmen e parashikueshme.

Inflacioni në eurozonë ka qenë në një tërheqje të vazhdueshme në vitin 2024, me ftohjen totale të CPI-së në 2.4% nga viti në vit në prill, nga 2.9% në janar, më e ulëta që nga tetori 2023. Vlen të përmendet se eurozona përjetoi një kulm në inflacioni në 10.6% në tetor 2022, një rritje që i atribuohet përshkallëzimit të mprehtë të çmimeve të energjisë pas agresionit rus kundër Ukrainës.

BQE ka rritur në mënyrë agresive normat e saj të politikës për të luftuar inflacionin në rritje që nga viti 2022. Në mbledhjet e fundit të njëpasnjëshme, Banka qendrore ka ndaluar rritjen e mëtejshme të normave.

BQE-ja miratoi veçanërisht një qëndrim gjithnjë e më të përulur gjatë takimit të politikës së prillit, duke treguar se një ulje e normës në qershor do të ishte e përshtatshme, veçanërisht kur inflacioni priret drejt nivelit të synuar prej 2%. Presidentja e BQE-së, Christine Lagarde Lagarde theksoi se trajektorja e normave të interesit në zonën e euros nuk duhet të pasqyrojë domosdoshmërisht atë të SHBA-së, ku inflacioni pa një rigjallërim këtë vit. Një tjetër tregues ekonomik që mund ta shtyjë BQE-në të fillojë një ulje të normës më shpejt është stanjacioni i përjetuar nga ekonomia e eurozonës në gjysmën e dytë të 2023.

Në tremujorin e katërt, produkti i brendshëm bruto (GDP) i eurozonës u zgjerua me vetëm 0.1%, duke shmangur ngushtësisht një recesion ekonomik. Ekonomitë e mëdha, duke përfshirë Gjermaninë, Francën, Italinë dhe Francën, të gjitha përjetuan periudha të zgjatura tkurrjeje në aktivitetet e tyre prodhuese. Pavarësisht shenjave të një rikthimi, kontinenti ka nevojë për një politikë monetare më lehtësuese për të ofruar mbështetje thelbësore për ekonominë e tij.

Ndryshe nga situata në eurozonë, Shtetet e Bashkuara janë përballur me norma të larta inflacioni këtë vit. Indeksi kryesor i çmimeve të konsumit (CPI) i vendit u rrit në 3.5% në mars, nga 3.1% në janar.

Publikimi i ardhshëm i të dhënave të kësaj jave është gati të jetë një barometër vendimtar, me parashikimet e konsensusit që sugjerojnë një ftohje të lehtë në 3.4% në prill. Megjithatë, kjo shifër mbetet më e lartë se ajo e vërejtur në zonën e euros. Rrjedhimisht, Fed mban një qëndrim relativisht të ashpër në takimet e politikës së saj, duke përsëritur një perspektivë për normat “më të larta për më gjatë”.

Nga ana tjetër, SHBA-ja ka qenë në një rimëkëmbje shumë të fortë ekonomike që nga pandemia, me rritjen e saj të PBB-së që tejkalon atë të eurozonës me më shumë se trefish, duke arritur në 3.4% në tremujorin e fundit të 2023. Pavarësisht nga një zbutje e lehtë e vërejtur në tremujori i parë i vitit 2024, momenti ekonomik mbetet mjaftueshëm i fuqishëm për të lejuar Rezervën Federale të mbajë norma më të larta interesi për një kohëzgjatje më të gjatë krahasuar me homologun e saj, BQE.

Pritja e fillimit të uljes së normave nga BQE përpara veprimit nga Fed ka çuar në një rritje të diferencave të obligacioneve midis dy borxheve të qeverisë. Kjo sugjeron që tregtarët e obligacioneve parashikojnë një rritje më të shpejtë të çmimeve të obligacioneve në eurozonë krahasuar me homologët e tyre në SHBA, duke pasur parasysh marrëdhënien e kundërt midis çmimeve të obligacioneve dhe yield-eve të obligacioneve. Raportet nga Financial Times tregojnë se institucionet kryesore financiare si Pimco dhe JPMorgan Asset Management kanë rritur të gjitha ekspozimin e tyre ndaj obligacioneve të qeverisë evropiane në përgjigje të këtyre pritjeve.

Tradicionalisht, monedha e një vendi priret të shfaqë një korrelacion pozitiv me yield-et e obligacioneve të tij qeveritare. Kjo marrëdhënie buron nga fakti se yield-et më të larta të obligacioneve zakonisht sinjalizojnë një vrull të fuqishëm të rritjes ekonomike, duke çuar në rritjen e kërkesës për monedhën e vendit ndërsa investitorët kërkojnë të ruajnë vlerën. Ky fenomen është vërejtur vazhdimisht me dollarin amerikan gjatë çdo cikli të rritjes së normës së Rezervës Federale (Fed).

Për më tepër, normat e larta të politikës rezultojnë gjithashtu në norma më të larta depozitash për monedhën, duke nxitur një mjedis të favorshëm për tregtimin e valutës. Kjo strategji përfshin huamarrjen nga një monedhë me një normë interesi më të ulët për të investuar në një monedhë me një normë më të lartë, me synimin për të përfituar nga diferenca e normës së interesit.

Aktualisht, norma e depozitave njëditore të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) qëndron në 4%, ndërsa norma e Rezervës Federale varion midis 5.25% dhe 5.5%. Diferenca e konsiderueshme midis normave të huamarrjes ndërbankare i nxit investitorët të mbajnë monedhën që ofron normën më të lartë, ndërkohë që shesin monedhën me norma më të ulëta. Për rrjedhojë, kjo dinamikë kontribuon në forcimin e dollarit amerikan dhe në dobësimin e euros.