Ekonomi

Euro mbi dollarin, stabil me frangun

Vlera e euros ka mbërritur mbi 1.18 dollarë. Pasi monedha e Bashkimit Evropian u hodh përsëri në tregun e aksioneve në Wall Street, euro arriti në 1.1828 dollarë. Rreth një orë përpara ziles së mbylljes, euro pastaj kushtoi 1.1811 dollarë. Banka Qendrore Evropiane (BQE) kishte vendosur çmimin e referencës në 1.1761 (e premte: 1.1740).

Frangu zviceran gjithashtu është bërë më i shtrenjtë se dollari amerikan dhe aktualisht  këmbehet me 0.9620 franga me ritme mbi 0.9650 franga të hënën. Euro tani kushton 1.1364 franga.

Sipas vëzhguesve të tregut, lëvizja e dollarit erdhi pas presionit nga të gjitha monedhat kryesore. Në tregjet financiare ekzistojnë dyshime në rritje nëse presidenti i SHBA-së, Donald Trump, mund të zbatojë premtimet e tij zgjedhore.

Gjatë javës vëmendja në treg ka të ngjarë të përqendrohet në konferencën bankare në American Jackson Hole, e cila fillon të enjten. Folësit kryesorë janë kryetari i Bankës Qendrore Amerikane Fed, Janet Yellen dhe presidenti i BQE-së, Mario Draghi. Ekspertët shpresojnë të shohin kursin e mëtejshëm të politikës monetare të dy bankave kryesore qendrore.