Financa

Evropa ka hequr sekretin bankar për të gjithë, madje edhe për Zvicrën!

Si duket do të marrë fund sekretin bankar në Evropë, dhe autoritetet tatimore të çdo vendi menjëherë do të informohen në lidhje me ndonjë llogari të hapur, tha Pierre Moscow, komisari i KE-së për Ekonomi dhe Financa, shkruan albinfo.ch.

“Nuk ka sekrete bankare në Evropë. Nëse dikush ka një projektligj në Zvicër, ekziston një shkëmbim informacioni dhe ne e njohim menjëherë”, tha Moskovsky për kanalin France2.

Bashkimi Evropian ka nënshkruar tashmë një marrëveshje për të shkëmbyer informacion me “strehët bankare”, si Zvicrën, Lihtenshtajnin, San Marinon, Andorran dhe Monakon. Gjithashtu miratoi zgjerimin e listës së individëve privatë, të cilët paguajnë tatimin mbi të ardhurat, për ta bërë më lehtë zbulimin nga autoritetet tatimore të shteteve anëtare.

Tani është e mundur të zbulohet bilanci i llogarive, interesi, dividentët dhe të ardhurat nga shitja e aseteve financiare për të gjithë tatimpaguesit e BE-së. Dhe, që në fillim të këtij viti, CRS hyri në fuqi, d.m.th., shkëmbimi automatik i të dhënave financiare dhe të taksave me shumicën e vendeve në botë, atëherë gjigantët si Rusia do të informohen nëse qytetarët e tyre janë duke u përpjekur të fshehin llogaritë bankare.

Ja se si funksionon: që nga 1 janari llogaritë evropiane të rusëve janë kontrolluar nga organet mbikëqyrëse të BE-së, të konfirmuara nga bankierë të intervistuar. Institucionet financiare të shteteve anëtare të BE-së dërgojnë të dhëna për llogaritë e klientëve të tyre tek autoritetet tatimore lokale dhe pastaj shkëmbejnë informacione me autoritetet tatimore të vendeve të tjera.

Rusia në fillim të këtij viti filloi shkëmbimin e informacionit brenda standardeve CRS, dhe pothuajse në të njëjtën kohë 10 magnatë rusë nga Londra, të cilët u larguan për shkak se Rusia kërkonte për të lejuar riatdhesimin. Për momentin, nuk dihet se çfarë lloj marrëveshjeje ka Kremlini për këtë çështje.