Lajme

Finlanda teston pasaportën digjitale

Bëhet e ditur se shteti finlandez  ka testuar pasaportën digjitale në aeroportin e Helsinkit që nga fundi i gushtit për të përshpejtuar procedurat e kontrollit kufitar, përcjell albinfo.ch.

Testimi i kartës së identitetit digjitale, ose DTC, filloi më 28 gusht për fluturimet e Finnair, në tri destinacione britanike: Londër, Mançester dhe Edinburg, shpjeguan përgjegjësit për aplikimin pilot.

Udhëtari duhet të shkarkojë një aplikacion special në DTC.

Më pas ai duhet të regjistrohet në një stacion special policie në kryeqytetin finlandez, ku krijohet një kopje digjitale e pasaportës së tij, duke skanuar çipin e përfshirë në të. Aty është fotografuar edhe për të mundësuar njohjen e fytyrës në aeroport.

“Ky program pilot është një hap i parë që jep një ide se si do të udhëtojmë në të ardhmen. Por, dy arsyet kryesore (për këtë sipërmarrje) janë shpejtësia dhe siguria”, shpjegoi Mikko Vaisanen, inspektor i rojave kufitare finlandeze në AFP.

Kjo përvojë e pasaportës dixhitale është e para botërore, thonë zyrtarët e programit. Në aeroport ka një linjë për udhëtarët e pajisur me DTC për kontrolle kufitare. Udhëtari skanon pasaportën e tij duke parë një aparat fotografik, një rojë kufiri krahason fytyrën e tij me foton e bërë në komisariat. Pastaj mund të kalojë kontrollin. Informacioni i përfshirë në çipin e pasaportës ishte dërguar më parë në sistemin e inspektimit të rojave kufitare, i cili ishte në gjendje të kontrollonte sfondin, shpjegon Vaisanen.

Kërkohet një regjistrim i vetëm në një stacion policie dhe më pas udhëtari mund të përdorë DTC sa të dojë, me kufizimin e vetëm që të regjistrojë udhëtimin e tij paraprakisht në aplikacionin celular.

“Kemi pasagjerë që udhëtojnë me DTC çdo ditë”, thekson përgjegjësi i programit pilot, i cili shpjegon se nuk ka ende më statistika.

Programi pilot është financuar nga Komisioni Evropian me shumën prej 2.3 milionë euro. Finlanda po pret të shohë se çfarë propozimi legjislativ do të bëjë Komisioni Evropian për këtë çështje përpara se të shqyrtojë integrimin e kësaj pasaporte digjitale në sistemin e saj ekzistues të kontrollit.