Lajme

Floriati, 26 vjeç, në krye të kompanisë së fuqishme të patundshmërive

Dy vjet më parë, në moshën 24-vjeçare, djaloshi me prejardhje nga Peja bashkëthemelon kompaninë Revide GmBH në Vjenë. Sot, kjo kompani bën shitblerje të pasurive të paluajtshme që kapin shifra milionëshe

Ndonëse është vetëm 26 vjeç, Floriat Spahijaj tashmë ka pas vetes suksese të konsiderueshme në menaxhimin e pasurive të paluajtshme. Për pesë vjet ai ka studiuar dhe ka marrë diplomat Bachelor dhe Master për ekonomi, ndërkohë krahas kësaj filloi të ndiqte edhe një karrierë me orar të plotë në lëmin e pasurive të paluajtshme. Dy vjet më parë, në moshën 24-vjeçare, djaloshi me prejardhje nga Peja, së bashku me një shok të tij gjerman themelojnë kompaninë Revide GmBH në Vjenë. Sot, kjo kompani bën shitblerje të pasurive të paluajtshme që kapin shifra milionëshe. Vlen të theksohet se kompania Revide GmBH është edhe sponsor i klubit më të vjetër të futbollit në Vjenë “First Vienna FC 1894”, i cili garon në Bundesligën e 2-të austriake.

Albinfo.at: I ri në moshë, por me suksese, si ju lindi ideja për të themeluar kompaninë tuaj për patundshmëri, Revide GmBH ?

Spahijaj: Dëshira për të krijuar kompaninë time ishte gjithmonë e pranishme gjatë trajnimit tim të hershëm, por më duhej ta themeloja atë, bazuar në ide konkrete. Falë njohurive teorike si dhe përvojës profesionale si dhe rrjetit të partnerëve që ndërtova, në fund, në moshën 24-vjeçare, mora vendimin që të hapja kompaninë time. Së bashku me një koleg student nga Gjermania, i cili është edhe mik i besueshëm imi, në vitin 2021 themeluam kompaninë “Revide GmBH”.

Albinfo.at: Çfarë shërbimesh u ofroni të interesuarve për blerjen e pronave tuaja dhe çfarë dallon nga kompanitë e tjera konkurrente ?

Spahijaj: Kompania “Revide”, që do të thotë Real Estate Vision Development, tani është vendosur si një kompani korporative në treg, që do të thotë se ne veprojmë si një kontakt i besueshëm në një gamë të gjerë sektorësh. Si pjesë e grupit, ne aktualisht veprojmë si zhvillues pronash/zhvillues projektesh, investitorë dhe kontraktorë të përgjithshëm. Prandaj, aktiviteti ynë përfshin blerjen e pronave që kanë nevojë për zhvillim si: apartamente, ndërtesa apartamentesh ose tokë, të cilat më pas rinovohen ose ndërtohen dhe më tutje ato shiten ose jepen me qira. Për shkak të situatës aktuale ekonomike, aktualisht po u kushtojmë vëmendje të veçantë standardeve të larta dhe luksit. Në të njëjtën kohë, ne ofrojmë shërbime të ndryshme ndërtimi dhe rinovimi për një gamë të gjerë projektesh ndërtimi për klientë të jashtëm si individë privatë, kompani të menaxhimit të pronave ose zhvillues të tjerë të pronave/zhvilluesve të projekteve. Prej disa vitesh punojmë me kompani partnere me përvojë, të cilat i kemi njohur tashmë gjatë viteve të mëparshme të punës. Një tjetër profil shërbimi i veçantë është menaxhimi i projektit të pasurive të paluajtshme. Ne jemi në dispozicion si menaxherë të jashtëm projektesh për palët e interesuara dhe për investitorët potencialë të cilët nuk kanë kohë dhe përvojë të mjaftueshme në trajtimin e projekteve të ndërtimit, që nga konsultimi i parë deri në realizimin e projektit. Ne trajtojmë të gjithë projektin e ndërtimit (përmasat e të gjitha llojeve) dhe kujdesemi për shitjen ose dhënien me qira të njësive të mëtejshme.

 

Albinfo.at: A ka ndikuar në punën dhe profesionin tuaj pandemia, më pas luftërat në vende të ndryshme, kriza ekonomike?

Spahijaj: Ngjarjet globale të muajve dhe viteve të fundit kanë lënë gjurmë të dukshme edhe në sektorin austriak të pasurive të paluajtshme. Në veçanti, rritja e kostove të ndërtimit dhe lufta kundër inflacionit kanë detyruar bankat të rrisin ndjeshëm normat e interesit dhe të vështirësojnë marrjen e kredive nga kompanitë dhe klientët privatë. Si rezultat, përballueshmëria e qytetarëve është kufizuar ndjeshëm, që do të thotë se, prona nuk mund të blihet dhe as të shitet aq lehtë. Për këtë arsye shumë projekte të pasurive të paluajtshme janë pezulluar. Kjo situatë ka bërë që tregu i investimeve ka shënuar rënie të ndjeshme.

Albinfo.at: Nëse shikojmë në vitet e ardhshme: Si e vlerësoni zhvillimin e tregut të pasurive të paluajtshme në të ardhmen?

Spahijaj: Pavarësisht situatës së vështirë aktuale të tregut, nuk shoh ndonjë pasojë afatgjatë për tregun e pasurive të paluajtshme në Austri. Kërkesa për pasuri të paluajtshme mbetet vazhdimisht e lartë dhe sigurisht se do të këtë rritje gjatë viteve të ardhshme. Ndërmjet viteve 2009 dhe 2020, tregu i pasurive të paluajtshme përjetoi një zhvillim pozitiv mbi mesataren, shumë njerëz ishin në gjendje të përmbushnin ëndrrën e tyre për të pasur pronën e tyre. Normat e larta të interesit, kanë bërë që shumë biznese të këtij tregu të shesin asetet e tyre të pasurive të paluajtshme ose mundësisht të deklarojnë falimentimin. Megjithatë, sipas mendimit tim, pasuria e paluajtshme vazhdon të jetë investimi afatgjatë më i qëndrueshëm. Normat e interesit në dekadën e ardhshme nuk ka gjasa të kthehen në të njëjtat nivele si para vitit 2021, pavarësisht përmirësimeve në inflacion dhe strukturës ekonomike, por gjithmonë do të ketë nevojë për strehim në një vend shumë të respektuar ndërkombëtarisht si Austria, gjë që do të krijojë mundësi të mjaftueshme investimi.

Albinfo.ch: Ju keni disa banesa në shitje, të cilat kanë çmime shumë të larta, madje ka nga ato që kushtojnë mbi 5 milionë euro. Sa janë kërkesat për këto banesa që ju i posedoni për shitje?

Spahijaj: Në lidhje me profilin tonë të investimeve, ne përgjithësisht pozicionohemi kryesisht në standardet më të larta. Prandaj, ne i kushtojmë vëmendje të veçantë blerjes së pronave në një vendbanim që ka lidhje të mira të transportit dhe lidhje të mira me qendrën e Vjenës. Përveç investimeve konvencionale, ne jemi pozicionuar edhe në tregun e pasurive të paluajtshme luksoze dhe duam të përdorim vizionin tonë për të krijuar prona unike dhe të paimitueshme. Duke përdorur këtë koncept, projekte të jashtëzakonshme realizohen në lokacione ekskluzive duke përdorur teknologjinë më moderne të ndërtimit dhe materiale të cilësisë së lartë, në mënyrë që klientit t’i ofrohet një produkt unik. Projekti ynë aktual luksoz në Bezirk 1 (Qarku i Parë i Vjenës) është në fazën e renovimit dhe të interesuarit tashmë kanë filluar të afrohen. Varësisht nga vendi, vendoset edhe çmimi për metër katror, e që ndonjë prej tyre mund të kapë afërsisht edhe shumën të cilën ju e përmendet.

Albinfo.at: Keni ndonjë bashkëpunim me kompani shqiptare këtu në Austri dhe sa i hapur jeni për bashkëpunime në të ardhmen?

Spahijaj: Në fakt, në aktivitetet e mia të mëparshme profesionale nuk ka pasur asnjëherë bashkëpunim me një kompani të shqiptarëve. Sigurisht që jam i hapur për çdo lloj bashkëpunimi. Vlerat e veçanta që unë përfaqësoj në këtë kontekst dhe që pres nga të gjitha partneritetet janë: transparenca, besueshmëria dhe shkëmbimi i hapur mes njëri-tjetrit. Në filozofinë time, rritja afatgjatë së bashku, është gjithmonë më e rëndësishme se suksesi individual.

Albinfo.at: Ju jeni gjithashtu sponsor i një ekipi futbolli në Vjenë. Cili ekip është ky dhe çfarë ju lidh me këtë ekip?

Spahijaj: Që nga gushti i vitit 2023 ne jemi sponsor zyrtar i klubit më të vjetër të futbollit në Austri, përkatësisht “First Vienna FC 1894”. Skuadra tradicionale vjeneze aktualisht luan në Bundesligën e 2-të dhe ka synim ngritjen në Bundesligën I. Është nder dhe kënaqësi për ne që të jemi sponsorë të një klubi me një histori të lavdishme në Austri.

Partneriteti me këtë klub, ofron një mundësi optimale për t’u lidhur dhe bashkëpunuar me kompani të mëdha e të njohura si: UNIQA, Imounited, Wienholding, Soravia, SAP, Ottakringer, Wein & Co, e shumë të tjera. Së bashku tani duhet të ecim rrugës për t’u ngjitur në Bundesligën e parë.

Albinfo.at: Cili është vizioni juaj për të ardhmen?

Spahijaj: Qëllimi im personal është në thelb të përparoj në aspekte të ndryshme të jetës sime dhe sipërmarrjes. Kjo përfshin fitimin e përvojës, trajnimin e vazhdueshëm personal, sigurimin e së ardhmes për familjen time dhe vendosjen si një lider i caktuar i industrisë sipërmarrëse në Austri. Vizioni përfshin krijimin e projekteve të mëdha të pasurive të paluajtshme në gjithë Vjenën dhe më gjerë, në mënyrë që ato të vazhdojnë të formojnë imazhin e qytetit historik për dekadat e ardhshme dhe për brezat e ardhshëm. Blerja e një prone shoqërohet gjithmonë me shumë faktorë subjektivë, kështu që blerja e një shtëpie është një hap i rëndësishëm për shumë njerëz – më bën të lumtur nëse mund të ofroj vlerë të shtuar për shoqërinë në këtë kontekst.