Lajme

Fribourg rrit moshën e pirjes së duhanit në 18 vjeç

Ligji i ri u pranua nga parlamenti i Fribourg-ut me 89 kundër 6 me 5 abstenime

Këtë javë, qeveria e kantonit të Fribourg vendosi të rrisë moshën e pirjes së duhanit nga 16 në 18 në të gjithë kantonin, sipas RTS.

Studimi sugjeron që 57% e duhanpirësve fillojnë para moshës 18 vjeç. Shpresa është që nëse duhani është më pak i arritshëm për të rinjtë, më pak do të përfundojë me një zakon të dëmshëm gjatë gjithë jetës.

Rregullat e reja përfshijnë cigare elektronike, një produkt që disa kanë akuzuar kompanitë për marketing të të rinjve, përcjell albinfo.ch.

Ligji i ri u pranua nga parlamenti i Fribourg-ut me 89 kundër 6 me 5 abstenime.

Fribourg bashkohet me kantonet Valais, Gjenevë dhe Bern, të cilat gjithashtu kanë aplikuar kufizime standarde të duhanit në cigare elektronike.

Zvicra ka nivele të larta të pirjes së duhanit. 55% e burrave dhe 42% e grave pinë duhanin në një moment të jetës së tyre.

Pirja e duhanit i kushton Zvicrës rreth 5 miliardë CHF në vit, kryesisht sigurim shëndetësor shtesë dhe sigurim i aftësisë së kufizuar, një kosto që mbulohet kryesisht nga shumica e jo-duhanpirësve përmes taksave, pagesave të sigurimeve të aftësisë së kufizuar dhe primeve të sigurimeve shëndetësore – sistemi i sigurimit të detyrueshëm shëndetësor të Zvicrës nuk ofron asnjë premium zbritje për jo-duhanpirësit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI