Shkurt.ch

Gjatë majit, 23% më pak kërkesa azili

Janë bërë 1451 kërkesa azili, që krahasuar me majin e vitit 2016 është për afërsisht një të katërtën, ose 23 për qind më pak

Gjatë muajit maj në Zvicër janë bërë 1451 kërkesa azili, që është për 144 ose 11% më shumë se në muajin paraprak. Mirëpo, nëse ky numër krahasohet me atë të majit të vitit 2016, kemi një rënie prej afërsisht një të katërtën, ose 23 për qind, thuhet në një komunikatë të SEM (Sekretariati i Shtetit për Migracion), të publikuar sot.

Sikurse edhe më parë, me numrin e kërkesave për azil prijnë shtetasit e Eritresë, prej nga janë regjistruar 220 sish ose 26 më pak se në muajin prill, shkruan albinfo.ch. Në vend të dytë janë sirianët me 212 kërkesa, në të tretin afganët me 100, në të katërtin somalezët me 93 kërkesa e kështu me radhë.

SEM gjatë majit ka zgjidhur 2339 lëndë të kërkimit të azilit në instancë të parë. Prej tyre, ka sjellë 483 vendime negative (455 mbi bazën e Marrëveshjes së Dublinit), 534 veta kanë fituar azilin dhe 706 të tjerë kanë marrë lej e qëndrimit të përkohshëm (Viza F).

Numri i lëndëve ende të pazgjidhura ka rënë në 24002, ose 763 më pak se në muajin paraprak.

Nga ana tjetër gjatë muajit maj Zvicrën e kanë lëshuar në mënyrë të kontrolluar 655 persona. Zvicra gjatë kësaj periudhe ka kërkuar nga shtetet tjera nënshkruese të Dublinit pranimin e 686 personave, prej të cilëve janë pranuar 185 sish, shkruan albinfo.ch. Në të njëjtën kohë, Zvicrës i kanë kërkuar shtetet tjera te Dublinit pranimin e 450 perosnave, nga të cilët Zvicra i ka pranuar gjithsej 81.

Në kuadrin e programit të BE-së për shpërndarje (rilokim) të azilkërkuesve gjatë majit në Zvicër nga Italia kanë ardhur 123 persona. Që nga fillimi i programit, në shtator 2015 Zvicra ka pranuar 922 veta.