Lajme

Gjermania ka nevojë për 500,000 imigrantë të rinj çdo vit

Gjermania po lufton me një bombë demografike të shpejtë. Politikani i FDP-së, Christian Dürr, thotë se emigracioni është çelësi për të ardhmen e vendit.

The Local foli me Christian Dürr, nënkryetarin e grupit parlamentar pro-biznesit të Demokratëve të Lirë (FDP), i cili kohët e fundit shkroi një koment të ftuar për të përditshmen gjermane Die Welt për nevojën e vendit për më shumë imigrantë.

“Si shoqëri, ne po jetojmë më gjatë – dhe kjo është një gjë e mirë. Por, ka shumë debate se si të ndalohet sistemi i mirëqenies së Gjermanisë nën presionin e një popullsie të plakur”, përcjell albinfo.ch.

Lokali: Sa i rëndësishëm është emigracioni në Gjermani dhe pse?

Christian Dürr: Imigracioni është thelbësor për të ardhmen e Gjermanisë. Ne jemi vendi i dytë më i vjetër në botë, dhe së shpejti do të përjetojmë një valë të madhe pensioni. Shkalla e lindjeve tona është e ulët, kështu që pa imigrim vendi do të regresohet. Në të njëjtën kohë, emigracioni nxit diversitetin, i cili nga ana tjetër na bën një vend më të mirë dhe një shoqëri më të mirë.

Ju përmendët sistemin e pensioneve që ishte në pikën e parë në komentin tuaj për Die Welt. Pse e mendon këtë?

Sistemi ynë i pensioneve është duke paguar ndërsa shkoni – gjenerata e tanishme e punës po paguan drejtpërdrejt në fondin e pensioneve që shpërndan para për pensionistët. Sistemi funksionoi në mënyrë perfekte në vitet ’50, por me kalimin e viteve bilanci i njerëzve që punojnë me pensionistët është rritur shumë në mënyrë dramatike ndaj këtij të fundit. Së shpejti, subvencione shtesë ishin të nevojshme për të garantuar pagesa pensionesh. Sot, ajo subvencion është më shumë se 100 miliardë euro, afërsisht një e treta e buxhetit tonë federal në vitin 2020. Ky nuk është as i qëndrueshëm, as i drejtë për brezat e ardhshëm.

Sa imigrantë të rinj mendoni se i duhen Gjermanisë çdo vit?

Në artikullin që përmendët më herët, unë shkruaja se 500,000 emigrantë ishin të nevojshëm në vit. Kjo është përafërsisht shuma që na duhet për të kundërshtuar ndryshimin demografik. Sidoqoftë, një pikë thelbësore: duhet të sigurohemi që njerëzit të kenë qasje të drejtpërdrejtë në tregun tonë të punës dhe duhet të tërheqim një punë të aftë në mënyrë më ambicioze. Fatkeqësisht, qeveria jonë nuk ka arritur të adresojë këtë çështje.

Ju thoni se ligjet aktuale të emigracionit nuk po funksionojnë. Pse?

Sepse janë shumë të komplikuara! Kur dëgjoj histori të njerëzve që presin për një vit që të kenë takimet e tyre në ambasadë, kur ata më tregojnë për malin e shkresave që duhet të kryen, unë kam atë ndjenjën që qeveria po përpiqet në mënyrë aktive ta bëjë sistemin sa më të vështirë. Ne duhet të synojmë punëtorët e aftë në një mënyrë që Kanada bën, për shembull.

Ju përmendët që punëtorët e integruar në Gjermani po deportohen ndërsa kriminelët jo. A keni ndonjë shembull të kësaj? Pse mendoni se po ndodh kjo?

Disa muaj më parë, një kompani logjistike më erdhi tek unë. Një prej punonjësve të tyre, një refugjat pakistanez, i cili kishte filluar të punonte në selinë e tyre, ishte gati të dëbohej. Ai vendosi të largohej nga Pakistani për shkak të përndjekjes fetare dhe e dinte që nuk mund të kthehej më shpejt. Në Gjermani, ai mësoi gjuhën, punoi në ndërmarrje dhe bëri miq në qytetin ku ai u transferua. Pas dy vjetësh qeveria e internoi sepse statusi i tij i refugjatit skadoi.

Qeveria miratoi ligje të reja kohët e fundit për të tërhequr punëtorë profesionistë të huaj të aftë me aftësi të gjuhës gjermane dhe për të bërë më të lehtë për azilkërkuesit e refuzuar të shmangin një internim të urdhëruar. A mendoni se kjo do të ndihmojë situatën?

Ky projektligj ishte një zhgënjim i madh për këdo që dëshiron një politikë të ndjeshme të imigracionit. E tëra ato që bënë ishte ndërhyrjet me udhëzimet e vogla të imigracionit që rrisin imigracionin me 25.000 në vit – kjo është pesë përqind e asaj që na nevojitet. Ajo injoroi plotësisht mënyrën se si vendosëm kush të dëbohej dhe dështoi për të adresuar çështjet themelore në sistemin tonë të imigracionit.

Cfarë lloj ligjesh të imigracionit mendoni se i duhen Gjermanisë?

Ne duhet të fillojmë të bëjmë dallimin midis arsyeve të ndryshme të imigracionit – azilit, strehimit, emigracionit ekonomik. Dhe duhet të jetë transparente, në mënyrë që njerëzit jo vetëm në Gjermani, por kudo në botë ta dinë kush do të lëvizë këtu për të qëndruar, dhe kush jo, shkruan thelocal, përcjell albinfo.ch.