Lajme

Gjermania, në rrezik të humbë nivelin e mirëqenies

Presidenti i Punëdhënësve Gjermanë, Rainer Dulger, ka apeluar tek politika që të veprojë pa vonesa kundër mungesës së fuqisë së kualifikuar punëtore. Kjo mungesë, sipas tij, po rrezikon mirëqenien.

Ai është i mendimit se “nuk ka për të qenë plotësisht e korrigjueshme mungesa e fuqisë punëtore”.

“Gjermania duhet të bëhet sërish atraktive për fuqi të kualifikuar nga jashtë. E çfarë u ofrojmë ne atyre? Një nga gjuhët më të komplikuara të Europës, një treg banimi katastrofal, një burokraci të ngadalshme dhe tani edhe më pak vende në kopshte me orare jo aq fleksibël të hapjes. Ne kemi nevojë për një kulturë mirëseardheje si në vendet e tjera të mëdha të imigrimit”, tha ai për “Bild am Sonntag”.

Dulger mohoi akuzën se punëdhënësit kishin penguar në rritjen e duhur të pagës minimale.

“Ka një komision të pagës minimale. Ky komision, në të cilin janë përfaqësues të punëmarrësve dhe punëdhënësve e ka vendosur me shumicë rritjen dhe qeveria e zbatoi atë”, u shpreh presidenti i Shoqatës së Punëdhënësve Gjermanë, BDA, shkruan DW.

Ai nuk pranoi kërkesat që të ketë një rritje tjetër të pagës minimale në raundin tjetër. Sipas Dulger, nëse politika do që ata që kanë rroga të ulta, të kenë më shumë në konto, atëherë mund të ulë tatimet dhe kontributet.

Sipas tij, politika e koalicionit duhet të t’u thotë lamtumirë edhe objektivave të saj të politikës për klimën. “Nëse qeveria e koalicionit i mbetet të gjitha atyre planeve që ka në politikën e klimës, atëherë Gjermania nuk reziston dot më në shkallë ndërkombëtare. Sipërmarrjet do të hiqnin dorë, sepse prej tyre kërkohen investime që ato nuk i bëjnë dot. Mbrojtja e klimës nuk mund të shkatërrojë ekonominë. Dulger kërkoi nga qeveria të heqë shumë burokracira që të rigjallërohet ekonomia, përcjell albinfo.ch.