Lajme

Gjykata hedh poshtë çështjen e diskriminimit kundër paraplegjisë zvicerane

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka hedhur poshtë një ankesë nga një paraplegë zvicerane për paaftësinë e tij për të fituar qasje në kinemanë në Gjenevë.

Kolegji i gjykatësve të bazuar në Strasburg deklaroi zbatimin e lidhjes së jashtme të papranueshme të njeriut të lidhur me rrota, duke thënë se “e drejta për respektimin e jetës private dhe familjare” nuk zbatohej në këtë rast.

“Gjykata nuk pa arsye për të kundërshtuar të gjeturat e Gjykatës Federale, e cila kishte konstatuar se konventa [për mbrojtjen nga diskriminimi] nuk e detyroi Zvicrën që në legjislacionin e saj të brendshëm të adoptonte një koncept diskriminimi të llojit të kërkuar [nga ankuesi] “, sipas një deklarate të gjykatës të botuar të enjten.

Incidenti daton në vitin 2008 kur burri iu refuzua qasja në një kinema lokale të Gjenevës.

Menaxhmenti i tij iu referua udhëzimeve të brendshme të sigurisë, pasi ndërtesa nuk ishte përshtatur për përdoruesit e karrigeve me rrota.

Aplikanti pretendonte se ai kishte qenë viktimë e diskriminimit dhe kishte paraqitur një ankesë në një gjykatë lokale në vitin 2009, e cila e hodhi poshtë çështjen, ashtu si edhe të gjitha gjykatat më të larta në Zvicër gjatë dy viteve të ardhshme, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.