Kultura

Himid, gruaja e parë me ngjyrë që fiton çmimin “Turner”

Himid, e lindur në Tanzani, mposhti në këtë garë piktorin Hurvin Anderson, piktorin gjerman Andrea Bytner dhe regjisoren britanike, Rosalind Nashashibi

Lubaina Himid, artiste 63-vjeçare, mes krijimeve të të cilës janë edhe pjatat për darkë me aristokratë duke vjellë, është bërë personi më i moshuar dhe gruaja e parë ndonjëherë me ngjyrë, e cila fitoi çmimin “Turner”, ndryshe nderimin më prestigjioz britanik për art.

Himid, e lindur në Tanzani, mposhti në këtë garë piktorin Hurvin Anderson, piktorin gjerman Andrea Bytner dhe regjisoren britanike, Rosalind Nashashibi.

Juria e këtij çmimi lavdëroi Himidin për ballafaqimin e saj unik me tema të ndryshme, si historia e kolonializmit dhe si racizmi ende është i gjallë sot”, tha në një njoftim për media Alex Farkuharson, drejtori i Tate Britanin.

Në fjalimin e saj, pasi mori çmimin, Himid falënderoi kritikët dhe kuratorët që e kanë përkrahur atë përgjatë periudhës që i përshkroi si vitet e egërsisë.