Bota

Holanda tani legalizon edhe kultivimin e kanabisit

Dhjetë komuna në Holandë tashmë kanë një leje zyrtare qeveritare për kultivimin e kanabisit, njoftoi Frans Press, përcjell albinfo.ch.

Kjo është eksperimentale dhe ideja është të vlerësojë “Ndikimet në krimin, sigurinë, rendin publik dhe shkeljet shëndetësore”, tha qeveria në një deklaratë.

Marihuana do të kultivohet gjatë katër viteve të ardhshme, me komunat pjesëmarrëse në eksperimentin e kontrollit të prodhimit dhe shpërndarjes në vendet e blerësve.

Që në vitin 1976, Holanda lejoi shitjen e më pak se 5 gramsh të kanabisit, dhe ligji lejoi çdo qytetar të rritet deri në pesë shishe për përdorim privat.

Kultivimi dhe shitja e marihuanës me shumicë është ende e ndaluar, dhe për këtë arsye, rreth 600 pronarë të të ashtuquajturave „coffe shops“ janë të detyruar të blejnë ilaçe të lehta nga kriminelët për të përmbushur kërkesën.

Për këtë arsye, qeveria do të zgjedhë prodhuesit e miratuar të kanabisit dhe do të sigurojë që ka mjaft varietet të fabrikës. Autoritetet nuk kanë ndërmend të kenë ndonjë sasi të marihuanës që vjen nga rrjeti i paligjshëm.

Hidhni një sy në muzeun Mercedesit në Shtutgart

Në nëntë katet e kësaj ndërtese janë 160 makina nga historia e Mercedesit, që nga fillimi i vitit 1886 deri në kohët moderne, shkruan albinfo.ch.

Në Gjermani ka disa kompani të mëdha automobilistike me një histori shumë të pasur dhe të gjithë kanë muzetë e tyre. Përveç “BMW” dhe “Porsche”, muzeu Mercedes-Benz në Shtutgart ndoshta tërheq më shumë vëmendje tek të dashuruarit e makinave.

Ai shtrihet në nëntë nivele dhe përmban 160 ekspozita nga periudha të ndryshme të këtij prodhuesi gjerman, duke përfshirë makinat gara dhe makinat “F1” nga historia e pasur konkuruese e Mercedesit.

Muzeu gjithashtu ka një arkivë me vizatime origjinale teknike dhe dokumente të tjera mbi modelet e kësaj marke të famshme. Këtu janë librat për urdhërimin e automjeteve që datojnë në 1886, ose që nga fillimi i kompanisë.

Për ata që nuk janë në gjendje të vizitojnë këtë muze, ekziston një mundësi e vizitës virtuale në vend dhe ju mund të ndjeni një pjesë të atmosferës së muzeut në videon e mëposhtme: