Koronavirusi: çast pas çasti

Hulumtimi: Të rriturit përballen më mirë me krizën e pandemisë

Që nga fillimi i krizës së koronavirusit, është pohuar se të moshuarit do ta kenë përjetojnë më vështirë kohën gjatë pandemisë, por një studim i kryer në Zvicër e hedh poshtë këtë teori.

Në fund të majit, Instituti i Kërkimeve “Sotomo”  kishte realizuar një anketë nën moton “Si jeni?”. Janë anketaur 10,000 njerëz në zonën gjermanishtfolëse të Zvicrës,  se si e kanë kaluar me pandeminë. Rezultatet janë publikuar në “Tagess Anzeiger”, përcjell Albinfo.ch.

Sipas sondazhit, 59 për qind e njerëzve mbi moshën 65 vjeç thonë se kriza nuk ka prekur ata, as pozitivisht, as negativisht. Në këtë grup, ndjenja e mirënjohjes dhe kënaqësisë ishte rritur gjatë krizës, shumë njerëz e kuptuan se sa të privilegjuar janë qytetarët e Zvicrës.

Në të kundërtën, në grupmoshat 14-24 vjeçe, vetëm 40 për qind e të anketuarve dhanë një vlerësim pozitiv të krizës. Ekziston një ndjenjë në rritje e mirënjohjes midis këtyre njerëzve, por edhe e stresit dhe tensionit.

Sipas ekspertëve, nga ata të përfshirë në studim, të rinjtë ishin më të prekur nga kriza. Në të rriturit, anasjelltas. Shpjegimi është se brezi i vjetër, i cili i mbijetoi luftërave dhe viteve të pasluftës, ka përjetuar më shumë raste urgjente dhe ka më shumë përvojë në këtë fushë.