Lajme

Ish-ambasadori zviceran në Ukrainë: Zvicra duhet të lejojë rieksportet e armëve

Ish-ambasadori zviceran në Ukrainë beson se Zvicra duhet të lejojë rieksportet e armëve në vendin e shkatërruar nga lufta, përcjell albinfo.ch.

Lejimi i vendeve për të rieksportuar armë në Ukrainë do të ishte në interesat e sigurisë së Zvicrës, thotë ish-ambasadori zviceran në Kiev.

“Ne nuk kemi asnjë interes të bëhemi idiotë të dobishëm për një agresor,” tha Claude Wild në një intervistë me transmetuesin Tele Züri të hënën.

Sa i dobishëm është neutraliteti i Zvicrës për pjesën tjetër të botës?

Zvicra u ka rezistuar kërkesave në rritje për të lejuar vendet e tjera të dërgojnë municione në Ukrainë që janë prodhuar në shtetin alpin.

Qeveria dhe Parlamenti thonë se kjo do të përfshijë Zvicrën në konfliktin e armatosur dhe do të shkelte qëndrimin e saj të neutralitetit politik.

Por Wild, i cili shërbeu si ambasador në Kiev nga viti 2019 deri në fund të vitit të kaluar, paralajmëron kundër rënies në “fetishizmin e neutralitetit”.

Kjo përfshin çështjen e rieksportit të armëve. “Ne duhet të pyesim nëse kjo politikë është në të vërtetë në interesat e sigurisë së Zvicrës,” tha diplomati.

Sipas ligjit aktual, armët e blera në Zvicër nga një vend tjetër nuk duhet t’u kalohen palëve të treta. Kjo politikë është kritikuar ashpër brenda dhe jashtë vendit pasi veçanërisht Gjermania, Danimarka si dhe Spanja duan të furnizojnë Ukrainën me armë dhe municione me origjinë nga Zvicra.

Vitin e kaluar, kur ai ishte ende ambasador në Ukrainë, Wild theksoi ndryshimin midis neutralitetit dhe indiferencës ndaj pushtimit rus të Ukrainës.