Lajme

Ja çfarë duhet të dini për kërkesën e re të detyrueshme të maskës në Zvicër

Të gjithë në moshë 12 vjeç e sipër duhet të vënë maskë në transportin publik,

Zvicra ka vendosur një kërkesë për maskë në transportin publik nga nesër, 6 korrik, e tutje, transmeton albinfo.ch.

Ja çfarë duhet të dini.

Në një konferencë për shtyp, qeveria zvicerane njoftoi një kthesë befasuese. Këshilli Federal njoftoi një kërkesë për maskë për transportin publik – më shumë se dy muaj pasi maska ​​u bë e detyrueshme në vendet fqinje.

Kërkesa për maskë do të zbatohet nga e hëna, 6 korrik.

Deri më tani, maskat nuk do të jenë të detyrueshme në dyqane ose supermarkete në Zvicër në një nivel federal. Dy kantone, Vaud dhe Jura, kanë vendosur në mënyrë të njëanshme që masa të kërkohet nga e hëna e tutje.

Në qershor, Zvicra vuri në zbatim kërkesën e parë për maska ​​të detyrueshme në protesta dhe demonstrata. Tani, shtohet në atë listë edhe transporti publikë.

Zvicra ka muaj që nuk ka deklaruar t’i bëjë maskat të detyrueshme, pavarësisht se në fund të prillit ndodh në Gjermani, Itali, Francë dhe Austri, transmeton tutje albinfo.ch.

Në një deklaratë, qeveria tha “Duke pasur parasysh këtë pjesëmarrje në rritje dhe rritjen e rasteve të koronavirusit që nga mesi i qershorit, Këshilli Federal vendosi të forcojë masat mbrojtëse dhe mori vendimin në parim për të futur detyrimin e përgjithshëm për të veshur maskën në të gjithë publikun transportuar.”

Ministri i Shëndetësisë Alain Berset tha gjatë një konference për shtyp se kërkesa e re ishte e nevojshme, veçanërisht me rritjen e vazhdueshme të numrave të infeksionit në të gjithë vendin.

“Me numrat në rritje, kemi vërejtur një prirje të re: Zbulojmë se numrat po rriten përsëri. Në të njëjtën kohë, urgjenca ka mbaruar dhe kantonet dhe Konfederata ndajnë përgjegjësinë për këtë zhvillim,” tha ai.

“Ne zbuluam se vendet tona fqinje kanë rregulla më të rrepta se sa ne,” thotë Berset. “Për shkak të numrit në rritje të rasteve, ne kemi vendosur të prezantojmë kërkesën e maskës kombëtare për të parandaluar një valë të dytë në Zvicër.

“Deri më tani, ne kemi tretur mirë situatën me tërë popullatën. Prandaj është shumë e rëndësishme që rregullat e distancës dhe higjenës të vazhdojnë të respektohen dhe që detajet e kontaktit të jepen

Të gjithë në moshë 12 vjeç e sipër duhet të vënë maskë në transportin publik, transmeton albinfo.ch.

Fëmijët (d.m.th. deri në moshën 11 vjeç) janë të përjashtuar nga kërkesa për maskë.

Nga ana tjetër policia hekurudhore dhe shërbimet e sigurisë do të patrullojnë transportin publik për të siguruar përputhjen me kërkesat.

Duhet theksuar se maska është e detyrueshme dhe nuk ka të drejtë refuzimi. Nëse nuk vish një, do t’ju kërkohet të dilni në ndalesën tjetër.

Nuk ka gjoba për kundërshtim – do t’ju thuhet të dilni nga automjeti. Nëse refuzoni, mund të gjobiteni ose sanksionoheni për mosbindje – jo për mos veshjen e maskës.

Kundershtuesit e ndërgjegjshëm duhet të mësojnë të ciklit.

Kërkesa për maskë do të zbatohet në të gjithë trenat, tramvajet, autobusët dhe teleferikët dhe ashensorët e skive. Do të përfshihet gjithashtu transporti në anije dhe tragete.

A u bë një gabim në pritjen kaq gjatë?

I pyetur në konferencën për shtyp nëse qeveria zvicerane gaboi duke pritur për të vendosur kërkesën e maskës, Berset tha se ishte e nevojshme vetëm tani pasi gjithnjë e më shumë njerëz ktheheshin të përdorin transportin publik.

“Kur gjithçka u mbyll, nuk kishte kuptim të imponohej një maskë,” tha ai.

“Ne kurrë nuk thamë që maska ​​nuk mbron. Tani që më shumë njerëz janë përsëri në rrugë, ka kuptim të vishni një maskë ku distancat nuk mund të mirëmbahen. /Albinfo.ch