Lajme

Ja pse është vonuar plani i vaksinimit të koronavirusit në Cyrih

Më 2 shkurt 2021, Cyrihu po vaksinon më ngadalë se 21 nga 26 kantonet e Zvicrës për numër banori

Kantoni më i populluar i Zvicrës po mbetet prapa shumicës së vendit kur bëhet fjalë për vaksinimet, transmeton albinfo.ch.

Me një popullsi prej 1.5 milion njerëz, pothuajse një në pesë njerëz që jetojnë në Zvicër jetojnë në kantonin e Cyrihut.

Por, përkundër një popullsie relativisht të centralizuar dhe disa prej mundësive më të mira të burimeve në një nga vendet më të pasura të botës, Cyrihu ka mbetur prapa kur bëhet fjalë për vaksinimin e popullsisë së saj.

Cila është situata në Cyrih?

Më 2 shkurt 2021, Cyrihu po vaksinon më ngadalë se 21 nga 26 kantonet e Zvicrës për numër banori.

Cyrihu ka vaksinuar vetëm 2.99 përqind të banorëve të tij, që është më i ngadaltë se mesatarja zvicerane prej 3.64.

Vetëm Berna, Neuchâtel, Aargau dhe Fribourg po vaksinojnë më ngadalë.

A është kjo një e metë e përdorimit të vaksinave të Cyrihut – dhe si do të ecin gjërat në të ardhmen?

Cila është strategjia e vaksinimit të Cyrihut?

Autoritetet kantonale i thanë Watson se planifikimi i vaksinimit është një “sfidë logjistike me shumë variabla të panjohur”.

Cyrihu filloi vaksinimet në 4 janar – më shumë se një javë pasi vaksinat e para filluan në 23 dhjetor

Cyrihu filloi vaksinimet në Institutin për Mjekësinë e Udhëtimit në Hirschengraben, i cili mund të kryejë 600 vaksina në ditë.

Sipas strategjisë së vaksinimit të kantonit, e cila u lëshua në dhjetor, pasi grupet e rrezikut u jepen përparësi, punonjësit shëndetësorë do të marrin goditjen në shkurt.

Anëtarët e publikut të gjerë do të vaksinoheshin nga marsi në qendrat e mëdha të vaksinimit në të gjithë kantonin, megjithatë NZZ raportoi në janar se kjo tani ka të ngjarë të fillojë në prill, transmeton tutje albinfo.ch.

Kur këto qendra të shkojnë me hapa të plotë, rreth 5,000 deri në 8,000 njerëz do të vaksinohen nëpër kantone.

Pse është vonuar përhapja e vaksinave?

Sipas NZZ, plani i vaksinimit të Cyrihut mund të ketë qenë shumë ambicioz.

Cyrihu donte të ngrinte gjashtë qendra të mëdha vaksinimi, megjithatë autoritetet kantonale janë ende në kërkim të operatorëve.

Subjektet mjekësore në Cyrih kanë ngurruar të marrin pjesë, duke përmendur shpërblim të ulët dhe mungesë të stafit.

“Ne nuk do të aplikojmë për të operuar një qendër vaksinimi,” tha Urs Müller, CEO i Spitalit Bülach.

Qendrat kërkojnë afërsisht 100 persona çdo ditë, gjë që Müller tha se spitali nuk i ka.

“Nëse do të kishim aq shumë staf të disponueshëm në spital që thjesht të mund të caktonim për detyra të tjera, atëherë nuk do ta drejtonim biznesin tonë në mënyrë shumë efikase.”

Operatorët paguhen 50 CHF për vaksinim, gjë që Müller thotë se është shumë e ulët që operatorët të rimbursojnë kostot e tyre.

“Ne tashmë kemi mjaft për të luftuar me dëmin financiar të shkaktuar nga pandemia,” tha Müller.

Autoritetet kantonale kanë fajësuar ndalimet në prokurimin e vaksinave për vonesat sesa pengesat organizative, duke thënë se “orari në kantonin e Cyrihut mund të përshpejtohet vetëm me më shumë vaksina”, transmeton albinfo.ch.

Deri në javën e dytë të fundit të janarit, rreth 24,989 vaksinime u kryen në Cyrih.

Sidoqoftë, vonesat në dorëzim do të vazhdojnë të ndihen në shkurt, me 90,000 në vend të dozave të premtuara 113,000 Biontech / Pfizer të dorëzuara para fundit të shkurtit.

Njerëzit mund të regjistrohen për t’u vaksinuar në Cyrih në lidhjen vijuese. /Albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI