Lajme

Jepnin patentë shoferë me para, akuzohen ish-punonjësit e Zyrës së Trafikut Rrugor të Cyrihut

Testet e manipuluara të vozitjes, ndërmjetësuesit e dyshimtë dhe pagesat e fshehura – këto janë akuzat kundër Zyrës së Trafikut Rrugor të Cyrihut në Bassersdorf.

Për të rinjtë, patentë shoferi është bileta e tyre drejt lirisë. Por, provimi praktik është një faktor stresi. Çdo vit shumë njerëz dështojnë në provim. Ata që marrin një ekzaminues veçanërisht të rreptë janë të pafat. Të tjerët ndonjëherë mbyllin një sy. Kjo është pikërisht ajo që thuhet se ka qenë e mundur në Zyrën e Trafikut Rrugor të Bassersdorf, Cyrih, shkruan Blick.

Sipas “NZZ”, qendra e testimit të Cyrihut thuhet se është pjesë e një afere të dyshuar ryshfeti. Tre ish-punonjës janë në qendër të hetimit. Në nëntor 2021, të tre u ndërprenë pa paralajmërim.

Zyra e Qarkullimit Rrugor ka zbuluar parregullsi dhe ka bërë kallëzim penal ndaj tre ish-punonjësve. Akuzat: ryshfet dhe vepra të tjera. Të dyshuarit përfshijnë një ekspert të trafikut, shefin e departamentit të miratimeve dhe një punonjës tjetër në departamentin e miratimeve. Rasti i dy vëllezërve që janë dënuar që atëherë tregon se si operacionet e ryshfetit në qendrën e testimit të Cyrihut mund të jenë kryer mbi tavolinë, përcjell albinfo.ch.

Në fillim të tetorit 2020, një sirian kontaktoi një ndërmjetës. Në këtë moment, i riu tashmë kishte dështuar tri herë në testin e drejtimit dhe më në fund donte patentë shoferin. Çdo provë i kushtoi 134 franga të tjera.

Thuhet se ka paguar 2000 franga cash – në këmbim i është premtuar një ekspert dashamirës i trafikut. Marrëveshja: Nëse siriani do të bënte “gabime të vogla” gjatë provimit, ai do të mbyllte një sy për 500 franga. Në shkurt 2021, ai më në fund mori patentë shoferin.

Vëllai i tij i madh ndoqi një shembull, pagoi 1500 franga në para dhe mori patentën e shoferit. Të rinjtë sirianë pranuan dhe u dënuan. Ata morën një gjobë me kusht dhe një gjobë për ryshfet. Procedimi ndaj punonjësve të qendrës së testimit është ende në vazhdim – vlen prezumimi i pafajësisë, shkruan Blick.

Një gjë është e qartë: eksperti i korruptuar i trafikut nuk mund të vepronte i vetëm. Për të planifikuar takime, ju duhet të keni akses në sistemin IT të Zyrës së Qarkullimit Rrugor. Sistemi organizon kur automjetet i paraqiten kujt dhe kur bëhen testet. Pra, duhet të ketë pasur të paktën një ndërmjetës në procesin e miratimit që e ka referuar inspektorin e korruptuar te klienti që paguan.

Në dhjetor 2021, sipas “Tages-Anzeiger”, kreu i departamentit, Carlo Gsell, u dërgoi letra njerëzve që kishin dhënë provimin e tyre në Zyrën e Trafikut Rrugor të Bassersdorf me ekspertin e trafikut në hije. “Për shkak se eksperti përgjegjës i trafikut nuk e ka kryer në mënyrë korrekte testin e lartpërmendur të drejtimit, nuk ka një përcaktim të mjaftueshëm ligjor të kompetencës drejtuese të personit në fjalë”, shpjegoi Gsell në letër. Drejtuesit e nxënësve duhej të shkonin në provë me një ekspert tjetër.

Një inspektor në Zyrën e Trafikut Rrugor Cyrih-Albisgüetli u shkarkua gjithashtu pa paralajmërim në mars 2022. Thuhet se ai kishte falsifikuar raportin e kontrollit të automjetit të një miku të tij, përcjell albinfo.ch.