Lajme

Kantonet zvicerane bëjnë thirrje për një taskforcë federale për kriza

Qeveria zvicerane duhet të krijojë një ekip për menaxhimin e krizave për të ndihmuar në trajtimin e emergjencave, si pandemia e koronavirusit, thonë kantonet, transmeton albinfo.ch.

Rekomandimi lind nga një vlerësim kantonal i përgjigjes ndaj pandemisë gjatë dy vjetëve të fundit.

Raporti, i lëshuar të premten, shqyrtoi në mënyrë specifike koordinimin midis kantoneve dhe qeverisë federale. Covid-19 testoi strukturën politike federale të Zvicrës që u ofron kantoneve një shkallë të madhe autonomie mbi vendimet lokale.

Por kjo marrëveshje u tejkalua kryesisht nga qeveria, duke thirrur Aktin e Epidemive, i cili ia dorëzoi kontrollin e krizës autoriteteve qendrore.

Të premten krerët e 26 kantoneve të Zvicrës ranë dakord se koordinimi i centralizuar kombëtar në një situatë të tillë emergjente është i preferueshëm se çdo rajon që vendos rregullat e veta. Ata shtuan kushtin që çdo masë e urdhëruar nga qeveria duhet gjithashtu të financohet nga arkat federale, dhe jo nga kantonet. Kantonet gjithashtu mendojnë se qeveria do të ishte më e përgatitur për situata emergjente nëse krijon një grup pune të përhershëm të krizës, i cili në mënyrë ideale do të shpërndahej në të gjitha departamentet ministrore. Dhe komunikimi gjithashtu duhet të përmirësohet për të shmangur konfuzionin dhe tensionin, thuhet në raport, transmeton tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI