Lajme

Kantoni i Bernës pritet të marrë parasysh inflacionin në ndihmën sociale

Në vitet e ardhshme, kantoni i Bernës do të rrisë nevojën bazë për ndihmë sociale për të kompensuar inflacionin, të paktën kështu bëjnë thirrje anëtarët e këshillit nga shtatë parti dhe Qeveria sinjalizon miratimin, shkruan Blick, përcjell albinf0.ch.

Me rritjen e kërkuar, kantoni i Bernës do të ngrinte kërkesat bazë në nivelin e rekomanduar nga Konferenca Zvicerane për Mirëqenien Sociale, për vitin 2022 në fillim të vitit të ardhshëm, prandaj, kërkesa bazë do të rritet nga 977 në 1006 franga për një familje me një person.

Mbështetësit e nismës nga radhët e GLP, të Gjelbërve, Qendrës, EDU, FDP, PS dhe PPE theksojnë se inflacioni sipas indeksit shtetëror për çmimet e konsumit ka ardhur duke u rritur që nga viti 2020, teksa SVP nuk është përfshirë në nisma jopartiake.

Përfituesit e asistencës sociale shprehnin gjithnjë e më shumë vështirësi për të qenë në gjendje të mbulonin shpenzimet e funksionimit me nevojat e tyre bazë. Prandaj, bazuar në kërkesën bazë prej 977 frangash, duhet të rregullohet rritja e çmimit e regjistruar në shportën e blerjeve SKOS për periudhën dhjetor 2020 deri në maj 2023.

Këshilli qeveritar ende nuk i kishte bërë rregullimet e inflacionit të rekomanduara nga SKOS pasi nuk e konsideroi të leverdishme llogaritjen e tyre, siç shkruan ai në përgjigjen e kërkesës. Megjithatë, qeveria theksoi se po monitoron vazhdimisht situatën në mënyrë që të mund të veprojë nëse është e nevojshme.

Këshilli i Qeverisë tani e sheh këtë nevojë për veprim si të dhënë.

“Nga këndvështrimi i këshillit qeveritar, zhvillimet e jashtëzakonshme të inflacionit që kanë vazhduar gjatë muajve të fundit, tashmë justifikojnë një rregullim të kërkesës bazë”, vijon përgjigja. Për këtë arsye, në procesin aktual buxhetor tashmë janë përcaktuar 5.3 milionë franga në vit.

Këshilli qeveritar është pro shfrytëzimit të këtyre fondeve në përputhje me mocionin dhe ngritjen e kërkesës bazë në fillim të vitit 2024, në nivelin e rekomandimit të SKOS-it për vitin 2022.

Kantoni i Bernës ende mbetet prapa rekomandimit më të fundit të SKOS. SKOS aktualisht rekomandon 1031 franga. Nëse propozimi pranohet, këshilli qeveritar do të vendosë për zbatimin konkret të rregullimit të kostos së jetesës si pjesë e një rishikimi të urdhëresës së ndihmës sociale që është ende për t’u përpunuar.