Koronavirusi: çast pas çasti

‘Kemi mjaft teste’: Zvicra u bën thirrje zviceranëve që të testohen

Zyrtarët shëndetësorë zviceranë kanë nxitur këdo që përjeton simptoma të testohet. Zvicra aktualisht teston më pak për çdo rast pozitiv sesa shumica e vendeve evropiane

Përkundër kapacitetit të fortë të testeve, popullata zvicerane duket se heziton të testohet.

Zvicra ka një nga nivelet më të ulëta të pozitivitetit të testeve në Evropë – që do të thotë që më pak njerëz testohen për çdo rast pozitiv.

Pasi ka mbetur pas shumicës së Evropës në testime, Zvicra ka zbuluar një fushatë të re për të inkurajuar anëtarët e publikut për t’u testuar.

Me titull ‘Keni simptoma: Bëni provë’ fushata inkurajon cilindo që përjeton “ethe, kollë, dhimbje fyti, gulçim, dhimbje gjoksi, humbje të nuhatjes dhe / ose shijes” të testohet menjëherë, përcjell albinfo.ch.

Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) është e shqetësuar se shumë pak njerëz janë testuar për virusin dhe shpreson të rritë normat e testimit.

Shoqata Zvicerane e Mjekësisë dhe Mjekësisë së Fëmijëve beson se zviceranët ose nuk arrijnë t’i marrin simptomat e tyre seriozisht ose nuk mendojnë se duhet të bëjnë një test.

“Një shpjegim i mundshëm për këtë zhvillim është se, për shkak të numrit aktualisht pak rënie të rasteve, nevojën për testet, edhe me vetëm simptoma të buta të sëmundjes, nuk njihet sa duhet nga ana e popullsisë,” shkroi Shoqata.

‘Kemi mjaft teste’

Në nisjen e fushatës, zëdhënësja e FOPH, Virginie Masserey tha se njerëzit nuk duhet të shqetësohen për mungesën e testeve – ose se ata do të detyrohen të paguajnë.

“Ka kapacitet të mjaftueshëm të testeve, kështu që të gjithë njerëzit me simptoma duhet të testohen,” tha ajo.

“Testet janë falas nëse kriteret plotësohen.”

FOPH ka një kuiz në internet që duhet të plotësohet për të parë nëse një test është i nevojshëm.

‘Testim i pamjaftueshëm’

Përkundër sofistikimit të sistemit të saj të kujdesit shëndetësor dhe pasurisë së saj krahasuese, Zvicra ende nuk po kryen testimin e mjaftueshëm të koronavirusit.

Sipas shifrave të reja të botuara në Neue Zürcher Zeitung të Zvicrës, vetëm katër vende – Polonia, Bullgaria, Kroacia dhe Rumania kanë testuar më pak se Zvicra gjatë shtatë ditëve të fundit.

Sipas NZZ, të dhënat tregojnë se testimi në Zvicër është ‘i pamjaftueshëm’, duke shtuar se rezultatet janë ‘befasuese’ dhe se të dhënat tregojnë se virusi po përhapet ‘në mënyrë të pakontrollueshme’.

Kjo është për t’u habitur, sepse numri i testeve në Zvicër është i pamjaftueshëm në lidhje me numrin e infeksioneve, “shkruan NZZ.

“Kjo tregohet nga përqindja e testeve pozitive. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), kjo duhet të jetë më pak se 5 përqind. Në Zvicër aktualisht është akoma në 22.8 përqind dhe kështu në një nivel shumë të lartë.

“Ky zhvillim është alarmant, pasi nivelet shumë të larta të pozitivitetit tregojnë se virusi po përhapet në mënyrë të pakontrolluar.

“Numri i testeve të kryera në Zvicër nuk është i mjaftueshëm për të kuptuar procesin e infeksionit.”


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI