Lajme

Këshilli Kantonal i Cyrihut i thotë “jo” nismës së bankës

Këshilli Kantonal ka vendosur sot të rekomandojë që iniciativa bankare e bankës së majtë të gjelbër të refuzohet.

Kjo nismë kërkon një shteg të vazhdueshëm buzë lumit në liqenin e Cyrihut deri në vitin 2050, me ndihmën e shpronësimit nëse është e nevojshme, teksa votimi do të bëhet më 3 mars 2024, shkruan Blick.

Me 97 vota pro dhe 74 kundër, Parlamenti ka vendosur kundër për të hedhur poshtë nismën e bankës.

Pro nismës ishin PS, të Gjelbrit dhe AL, përcjell albinfo.ch.

Një shteg i lidhur buzë lumit rreth liqenit të Cyrihut është planifikuar prej vitesh në masterplan, por nuk ka fare përparim.

Qytetarët votuan kundër nismës së bankës. Ata e përshkruan atë si një “mashtrim” sepse nuk bëhej fjalë për një shteg buzë lumit apo për ruajtjen e natyrës. Përkundrazi, bëhet fjalë për zili ndaj atyre njerëzve të privilegjuar që kanë një shtëpi në breg të liqenit.

Edhe qeveria e refuzon nismën. Ajo paralajmëron kostot prej mbi gjysmë miliardë frangash dhe dyshon nëse një shteg i tillë buzë lumit do t’i shërbente ruajtjes së natyrës.

“Si rregull, turmat nuk janë të përshtatshme për të ndihmuar natyrën”, tha drejtoresha e ekonomisë, Carmen Walker Späh (FDP).