Shkurt.ch

Kjo është gjuha zvicerane që pak e njohin

Lumi Sarine ndan kantonin e Fribourg në dy sektorë: gjermanishtfolëse dhe frëngjishtfolëse. Qyteti i rreth 40,000 njerëzve është qartë një qytet i dy gjuhëve, shenjat e rrugëve janë të gjitha në dy gjuhë; banorët mund të zgjedhin nëse fëmijët e tyre do të përdorin frëngjishten ose gjermanishten në shkollën fillore; dhe universiteti madje ofron një program  dygjuhësor, përcjell albinfo.ch.

Interesantja është se në mes të ndarjes gjermane dhe frankofonike të Fribourg-ut do të gjeni veten në një vend  ku dy gjuhët janë bërë një: le Bolze. 

Bisedoni me ndonjë shtetas zviceran, dhe ndoshta ju do t’i gjeni ata të magjepsur me temën e komunikimit, ndoshta sepse gjuhët janë kaq të ndryshme në këtë vend të vogël, përcjell albinfo.ch.

Kombi mund të ndahet gjeografikisht në tri grupe të mëdha gjuhësore. Jugu, i cili është në gjuhën italiane. Në perëndim pranë Gjenevës flitet frëngjisht; ndërsa pjesët qendrore dhe lindore të vendit, të tilla si Cyrihu dhe St Moritz, flitet  në gjermanisht (dhe kantoni juglindor i Graubündenit përfshin edhe folës romakë).

Ndërsa origjina e saktë e gjuhës është e panjohur, shumë besojnë se Bolze u krijua gjatë Revolucionit Industrial në shekullin e 19-të, kur njerëzit nisën të emigronin nga fshatrat në qytete, përcjell albinfo.ch.

Bolze është një bashkim i gjuhës gjermane dhe franceze, duke përdorur dy gjuhët për të krijuar një version krejtësisht të ri. Kaluar nga brezi në brez gojarisht dhe gjendet vetëm në Basse-Ville të Fribourg-ut, pak folës të mbetur të Bolzes flasin vetëm me njëri-tjetrin për të vazhduar trashëgiminë e tyre kulturore përgjatë bregut të lumit dhe brenda mureve të kantonit.