Lajme

Sigurimet shëndetësore në Zvicër do të rriten mesatarisht për 6.6%

Kostoja e sigurimit të detyrueshëm shëndetësor në Zvicër do të rritet mesatarisht me 6.6% në vitin 2023 – rritja më e madhe vjetore që nga viti 2010.

Autoritetet shëndetësore thanë se rritja “e konsiderueshme” do të shtrenjtonte primet mesatare mujore nga 315 CHF në 335 CHF (319 dollarë në 339 dollarë). Për një të rritur, fatura mesatare çdo muaj do të rritet në 397 CHF. Në të 26 kantonet, rritja varion midis 3.9% dhe 9.5%, përcjell albinfo.ch.

Ministri i Brendshëm, Alain Berset, u tha gazetarëve në Bernë se ishte një zhvillim “i vështirë” dhe “i pakëndshëm”, veçanërisht pas një periudhe “stabiliteti relativ”.

Ndërsa prirja afatgjatë është dukshëm në rritje, Berset kujtoi se primet u rritën mesatarisht me 1.5% në vit gjatë katër vjetëve të fundit; vitin e kaluar, madje ranë, për herë të parë në 14 vjet.

Berset tha se shkaku kryesor i kërcimit ishte pandemia Covid-19, e cila solli një rritje të kostove të kujdesit shëndetësor që vetëm tani ka filluar të kalojë te konsumatorët. Një faktor tjetër është efekti “mbushës” i shumë operacioneve jothelbësore që ishin shtyrë gjatë pandemisë, tha Berset.

 

Vështirë për t’u kontrolluar

Sistemi zviceran i kujdesit shëndetësor përfshin një detyrim për çdo banor që të mbulohet nga sigurimet shëndetësore bazë, të cilat ata mund të zgjedhin ta blejnë nga ofrues të ndryshëm. Përtej mbulimit bazë, ekzistojnë mundësi për sigurim suplementar për të mbuluar lloje specifike trajtimi, si dhe opsioni për të paguar një prim më të lartë ose më të ulët në varësi të nivelit të mbulimit.

Kontrolli i kostove në sektorin e kujdesit shëndetësor të vendit është një çështje kryesore politike, veçanërisht pasi ato janë të destinuara të vazhdojnë të rriten për shkak të plakjes së popullsisë dhe përparimit teknologjik në mjekësi. Qeveria ka propozuar ide të ndryshme gjatë viteve të fundit, duke përfshirë kufizimin e aksesit të pacientëve tek mjekët specialistë dhe kufizimin e kostove të barnave gjenerike. Një nismë popullore e paraqitur në vitin 2020 ndërkohë propozoi kufizimin e primeve në 10% të të ardhurave të një familjeje.

Kujdesi shëndetësor, ose më konkretisht kostoja e kujdesit shëndetësor, është një ndeshje e rregullt në krye të listës së shqetësimeve më të ngutshme për zviceranët.

 

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI