Turizëm

Ksamili, një perlë ende e fshehur

Katër ishujt shkëmbore, të pabanuar, të mbuluar nga një bimësi e dendur mesdhetare, me një rërë të bardhë në brigjet e tyre, ku mund të arrihet vetëm me varkë

I zhytur një park natyror, dhe i rrethuar nga ujërat e kristalta detit Jon, Ksamili është destinacioni atraktiv bregdetar ekziston Shqipëri, dhe vetëm gjashtë milje nga Greqia (Ksamili do thotëgjashtë milje”), shkruan media italiane, Si Viaggia, duke e cilësuar si një perlë ende fshehur. 

Pranë këtij qyteti ndodhet Parku Kombëtar i Butrintit, një zonë e mbrojtur UNESCO, majën jugore vendit, pak se 20 kilometra nga qyteti i Sarandës. 

Sikur mos mjaftonte bukuria e këtij vendi, Ksamili është gjithashtu pjesë e një arkipelagu vogël përbërë nga katër ishuj, duke i pare ato, duken si parajsë Tokë. 

Katër ishujt shkëmbore, pabanuar, mbuluar nga një bimësi e dendur mesdhetare, me një rërë bardhë brigjet e tyre, ku mund arrihet vetëm me varkë, transmeton ATSH. 

gjithë bashku, këta ishuj nuk kalojnë sipërfaqen prej 10 hektarësh. Dy ishuj tjerë janë lidhur kontinent nga një rrip i hollë rëre, pak si ato pamje shihen Maldive dhe Karaibe, përcjell albinfo.ch. 

Por spektakli interesant është ai mund admirohet det: ujërat e freskëta dhe transparente, vërtetë, janë banuara nga shumë delfinë. 

Kjo perlë e fshehur, është ende e panjohur dhe frekuentuar nga turistët e huaj (shqiptarët e dinë shumë mirë këtë vend), por pak vite me siguri do përfshihet nga ‘’stuhia’’ turistike, duke pasur parasysh suksesin Shqipëria shijon vitet e fundit. 

Pas dekadave që Evropa nuk kishte më një destinacion të tillë të kërkuar, e fundit kishte qenë Greqia në vitet 1990 , këtu në Shqipëri jemi dëshmitarë të një bumi të vërtetë turistik. 

Për fat mirë, këto pjesë nuk ka ende hotele mëdha, dhe zinxhirë hotelerish ndërkombëtare, por vetëm objekte vogla familjare janë gjithashtu mjaft lira. 

Natyrisht, muajt e verës janë shtrenjtë, por këtu klima është e shkëlqyer gjatë gjithë vitit dhe  për ata vijnë jashtë sezonit. 

Për arritur arkipelagun e Ksamilit, mënyra e shpejtë është fluturimi nëpërmjet ishulli Korfuzit është vetëm disa milje larg detit, dhe  pas me anë një trageti arrihet Sarandë. 

Meqenëse Shqipëri është e domosdoshme keni një makinë ( vetën, ose me qira), mund merrni tragetin nga qytetet italiane Trieste, Ankona ose Brindisi, për portin e Durrësit dhe pas përshkoni rrugën përgjatë bregdetit. 

Një pjesë e kësaj rruge ndër tjera, është një ndër bukurat Evropë dhe është absolutisht udhëtim i këndshëm.