Lajme

Ku janë kompanitë më të mëdha ndërkombëtare të Zvicrës?

Ju mund të mendoni se qendrat më të mëdha urbane zvicerane janë gjithashtu shtëpia e kompanive më të mëdha të vendit. Por kjo nuk është domosdoshmërisht kështu, përcjell albinfo.ch.

Ndoshta ju besoni se aktiviteti kryesor i Zvicrës është i përqendruar te bankat, orët, djathi, çokollata dhe jo shumë gjëra të tjera.

Ndonëse kjo pikëpamje përshtatet mirë me shumë stereotipa për vendin, ajo nuk përshkruan gjithë pamjen.

Në fakt, Zvicra është shtëpia e një numri të madh kompanish ndërkombëtare: gjithsej 850 kanë vendosur selitë e tyre globale ose rajonale këtu.

Arsyeja, sipas Switzerland Global Enterprise, organizata zyrtare e promovimit për eksport dhe investime, është se “Zvicra ofron një numër të jashtëzakonshëm avantazhesh: një vendndodhje strategjike në zemër të Evropës, një standard të lartë jetese dhe infrastrukturë të sigurt dhe të besueshme, si si dhe një sistem tatimor tërheqës”.

Por, edhe pse logjika mund të thotë që shumica e këtyre ndërmarrjeve janë me seli në qytete të mëdha, si Cyrihu, Gjeneva dhe Bazel, kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë.

Le të shohim se ku ndodhen kompanitë më të mëdha në Zvicër:

Vaud

Kompania më e madhe e Zvicrës, Nestlé – e cila prodhon një gamë të gjerë produktesh, duke përfshirë ushqimin për fëmijë, ujë në shishe, drithëra dhe çokollatë – ka një prani të madhe në një qytet të vogël (me rreth 20,000 banorë) të Vevey.

I vendosur në bregun e liqenit të Gjenevës në Vaud, qyteti njihet gjithashtu si vendi ku Charlie Chaplin kaloi 25 vitet e fundit të jetës së tij dhe rezidenca e të cilit tani është një muze kushtuar punës së tij.

Shumëkombëshe të tjera të mëdha me seli në Vaud janë prodhuesi i cigareve Philip Morris International, i cili punëson 3000 njerëz në Lozanë, si dhe Medtronic, një prodhues global i pajisjeve mjekësore, selia evropiane e të cilit (dhe 750 punonjës) ndodhet në një fshat të Tolochenaz.

Bazel

Dy kompani të mëdha zvicerane të kujdesit shëndetësor – Roche dhe Novartis – janë të vendosura në këtë qytet, i cili njihet jozyrtarisht si kryeqyteti farmaceutik i Zvicrës.

Roche punëson 13,6000 njerëz në divizionet e saj kryesore të diagnostikimit dhe farmaceutikës, ndërsa 8,000 njerëz punojnë në faqen e Novartis, të cilës kompania i referohet si “kampus”.

Zug

Kantoni i vogël i Zugut ka një përqendrim të lartë të kompanive shumëkombëshe, më e madhja prej të cilave është gjigandi i minierave, Glencore.

Korporata të tjera të njohura në kanton janë prodhuesi i pajisjeve Siemens, si dhe një firmë e kujdesit shëndetësor Johnson & Johnson.

Cilat kompani të mëdha janë të vendosura në dy qytetet më të mëdha, Cyrih dhe Gjenevë?

Ndër korporatat që e quajnë Cyrihun “shtëpinë” e tyre janë kompania suedeze-zvicerane shumëkombëshe e automatizimit ABB, kompania e sigurimeve AXA, bankat UBS dhe Credit Suisse dhe divizioni zviceran i Google.

Po Gjeneva?

Përveç disa bankave private, si dhe orëve Rolex, Gjeneva është gjithashtu selia e kompanive shumëkombëshe si tregtari i drithërave Cargill International dhe mallrat e konsumit Procter & Gamble.

A punëson ndonjë nga këto kompani shtetas të huaj?

Një pjesë e fuqisë punëtore në secilën prej kompanive të mësipërme përbëhet nga shtetas të huaj.

Basti juaj më i mirë për t’u punësuar nga njëri prej tyre – përveç kualifikimeve të nevojshme për pozicione specifike – është të jeni shtetas i BE / EFTA, ose të keni një leje pune B ose C. Megjithatë, këto kritere vlejnë për të gjitha punët në Zvicër.

Nëse dëshironi të shihni se cilat pozicione janë të disponueshme dhe sa paguajnë ato, mund të shikoni faqen e internetit të secilës kompani ose mund t’i dërgoni departamentit të rekrutimit CV-në tuaj për ta vendosur në dosje.