Koronavirusi: çast pas çasti

Kurz kërkon nga BE-ja “pasaportë të gjelbër” për të vaksinuarit ndaj Covid -19

Kancelari austriak Sebastian Kurz njoftoi sot, përpara video-Samitit të BE-së, se është e nevojshme që BE të veprojë mbi çështjen e udhëtimit dhe kufijve, por edhe të lirisë në BE, dhe se ai do të mbrojë krijimin e së ashtuquajturës “pasaportë e gjelbër digjitale”.

Në fjalimin e tij për shtyp, Kurz theksoi se gjithnjë e më shumë njerëz po vaksinohen, si dhe gjithnjë e më shumë nga ata që janë shëruar nga virusi korona, dhe se testimi, siç tregon Austria, mund të rivendosë një normalitet të caktuar dhe liria.

“Sot, në marrëveshje me vendet e tjera anëtare, ne do të kërkojmë krijimin e një “pasaporte të gjelbër digjitale”. Duhet të jetë një aplikim me të cilin transportuesi do të jetë në gjendje të provojë se është vaksinuar, se është shëruar nga virusi korona, përkatësisht të ketë një test negativ”, shpjegoi Kurz.

Qëllimi i kësaj pasaporte është të riaktivizojë lirinë e udhëtimit brenda BE-së.

“Ne duam që njerëzit të jenë në gjendje të udhëtojnë përsëri, të marrin pjesë në ngjarje kulturore ose sportive dhe të ngjashme. Për sa kohë që ka një virus, do të duhet të ketë masa paraprake dhe pa to, një kthim në normalitet nuk është i mundur,” tha Kurz.

Sipas tij, kjo pasaportë digjitale mund të jetë një mundësi për një kthim të rregullt të normalitetit.

Kurz shpjegoi se askush nuk do të përjashtohet nga ato liri, pasi pasaporta do të jetë një konfirmim jo vetëm i vaksinimit, por edhe i kurimit të kurorës, përkatësisht i një testi negativ.

“Ata që nuk duan të vaksinohen mund të testohen dhe kjo do të përfshihet në atë pasaportë,” theksoi ai.

Kurz shprehu shpresën se në Samitin e sotëm, të paktën do të merret një vendim për të pranuar nismën për shqyrtim.

Nëse nuk është e mundur të arrihet një marrëveshje për një pasaportë digjitale evropiane, ai njoftoi se Austria do ta zbatojë atë në nivelin kombëtar.

Kurz theksoi se kjo pasaportë duhet të përgatitet gjatë pranverës, por kontrollet kufitare do të jenë ende të nevojshme për të parë nëse dikush është vaksinuar apo ka një test negativ.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI