Shkurt.ch

Ky kanton zviceran do të detyroj prindërit të paguajnë për fëmijët që nuk flasin mirë gjermanisht

Kantoni zviceran i Thurgaut po mundohet të ndryshojë kushtetutën zvicerane në mënyrë që të detyrojë prindërit të ndajnë kostot e orëve të gjuhës për fëmijët e tyre të cilët ndjekin edukimin parashkollor nëse gjermanishtja e tyre nuk është mjaft e mirë.

Propozimi synon të ruajë paratë e kantonit dhe të rrisë integrimin e fëmijëve të të huajve që jetojnë në Zvicër.

Është pjesë e një debati afatgjatë në vend se një numër në rritje i fëmijëve po fillojnë arsimin parashkollor të detyruar pa pasur aftësitë e nevojshme gjuhësore.

Në rastin e Thurgau, parlamenti kantonal muajin e kaluar miratoi një kërkesë për ndryshimin e kushtetutës zvicerane, në mënyrë që prindërit e fëmijëve në kopshte dhe me aftësi të dobëta gjermane të japin një kontribut në shpenzimet e klasave në gjermanisht, përcjell albinfo.ch

Prindërve u kërkohet gjithashtu të paguajnë diçka për kostot e përkthyesve nëse këto janë të nevojshme për takimet e mësuesve me prindër. 

 Rregullat e reja nuk do të zbatohen te refugjatët dhe personat e sapo ardhur në vend. 

Presidenti i Federatës së Mësuesve të Zvicrës, Beat W. Zemp, i tha të përditëshmes zvicerane Tages Anzeiger se ligji i propozuar i Kantonit do të përmbushte një pengesë kushtetuese në dy fronte – në kuptim të nenit 19 dhe nenit 18, i cili garanton lirinë për të përdorur çdo gjuhë .