Koronavirusi: çast pas çasti

Lirimi i masave, rregullat që duhet t’i ndiqni në Zvicër

Ndërsa mbledhjet e deri në 300 njerëz në Zvicër janë autorizuara që nga 6 qershori, autoritetet shëndetësore kanë lëshuar një sërë rregullash

Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), distanca prej dy metrash dhe rregullat higjienike “do të mbeten masat më të rëndësishme për të parandaluar përhapjen e virusit”.

Hapësira

Në kinema, teatër, apo ndonjë vend tjetër ngjarjeje, ku një grup i madh mblidhet, vendet duhet të organizohen për t’u mundësuar të gjithëve të mbajnë distancën e kërkuar midis secilit person dhe secilit grup.

Familjet ose personat që jetojnë nën të njëjtën çati mund të ulen së bashku, por duhet të jenë të paktën dy metra larg nga të tjerët, përcjell albinfo.ch.

Kjo masë vlen edhe për fluksin e njerëzve – që vijnë brenda ose jashtë vendit – i cili duhet të menaxhohet në mënyrë, që të gjithë të mund të mbajnë distancën rregullative nga njëri-tjetri.

Përsëri, nga ata që jetojnë së bashku nuk kërkohet të distancohen nga njëri-tjetri, vetëm nga njerëzit e tjerë.

Sidoqoftë, nëse nuk është e mundur të mbahet distanca në situata të caktuara, maska ​​duhet të vishen nga secili person, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjurmimi i kontaktit

Duke folur praktikisht, mund të jetë e vështirë në disa situata për grupe të mëdha të mbajnë një distancë prej dy metrash nga njëra-tjetra.

Në raste të tilla, dhe përveç përdorimit të maskave, duhet të sigurohet gjurmimi i kontakteve.

Me siguri do të jetë një dhimbje koke e madhe për organizatorët e ngjarjeve, por FOPH kërkon që emrat dhe numrat e telefonit të secilit pjesëmarrës dhe secilës familje duhet të mblidhen, në mënyrë që ata të njoftohen nëse zbulohet një shpërthim i Covid-19.

Dhe gjatë ngjarjeve të ulura, duhet të tregohen gjithashtu informacione në lidhje me vendin e zënë nga secili person, përcjell tutje albinfo.ch.

Zonat e pritjes dhe sallat e performancës duhet të vendosen në atë mënyrë që të sigurojnë gjurmueshmërinë. Për shembull, FOPH tha që vendi mund të ndahet në zona të ndara për të lehtësuar ndjekjen dhe njoftimin e pjesëmarrësve nëse infeksioni gjendet brenda një grupi.

Organizatorët gjithashtu duhet të jenë në gjendje t’u tregojnë autoriteteve shëndetësore kantonale, deri në 14 ditë pas ngjarjes, të cilat kanë pasur kontakte të ngushta.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI