Lajme

Lufta në Ukrainë pengon trajtimet e reja të kancerit

Lufta në Ukrainë rrezikon të ndërpresë qindra prova klinike që po zhvillohen në Ukrainë dhe Rusi. Kompanitë farmaceutike zvicerane janë të ndikuara drejtpërdrejt. Kjo jo vetëm që i lë pacientët pa qasje në trajtim, por kërcënon zhvillimin e barnave të reja premtuese.

Kur shefi mjekësor i Incyte, Steven Stein, mësoi për pushtimin e Ukrainës, ai menjëherë mendoi për njerëzit e përfshirë në provat klinike të kompanisë.

Kompania amerikane e bioteknologjisë, me seli evropiane në Zvicër, punon me dhjetë kontraktorë të palëve të treta në Ukrainë, të cilët bëjnë menaxhimin e faqeve dhe të dhënave. Që nga java e kaluar, 78 persona në Ukrainë ishin ende duke marrë trajtim si pjesë e provave të tyre.

“Kur filloi lufta, filozofia jonë si kompani ishte – kjo ka të bëjë me vazhdimësinë e kujdesit për pacientët. Kjo është ajo”, tha Stein, i cili është përgjegjës për planet e zhvillimit klinik të Incyte, për swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

“Këta njerëz tashmë janë shumë të guximshëm. Ata kanë kancer dhe tashmë janë bërë vullnetarë për të marrë pjesë në studim. Ajo që ne u kemi thënë atyre është se ne do të bëjmë gjithçka që ju të vazhdoni të kujdeseni”.

Por, vazhdimi i ofrimit të trajtimeve dhe mbajtjes së protokolleve strikte të provave klinike pasi spitalet bombardohen, miliona largohen nga vendi dhe pacientët me kancer që strehohen në bunkerë është e frikshme. Incyte konfirmoi se të gjithë kolegët e tyre me kontratë janë të sigurt në Ukrainë ose në vendet fqinje. Dhe, ndërsa provat e tyre janë ndërprerë, ata po punojnë me profesionistë mjekësorë vendas për të siguruar vazhdimësinë e kujdesit për pacientët dhe për të ruajtur integritetin e provave klinike.

Nëse lufta vazhdon, pasojat nuk do të jenë vetëm shkatërruese për pacientët e regjistruar në prova në Ukrainë, shumë prej të cilëve e panë një gjykim si shpresën e tyre të fundit. Gjithashtu rrezikon të ndalojë përparimin në shumë trajtime premtuese të kancerit – shumë prej të cilave po zhvillohen nga kompanitë farmaceutike në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI