Maqedonia

Maqedoni: 300 mjekë shqiptarë u larguan nga vendi në 5 vitet e fundit

Një nga arsyet përse punonjësit shëndetësorë po largohen nga kujdesi shëndetësor publik i Maqedonisë, është stërngarkimi me punë administrative në vend të asaj profesionale për të cilën paguhen, thonë nga Shoqata e Mjekëve Shqiptarë në Maqedoni.

Sipas Shoqatës së Mjekëve Shqiptarë, në 5 vitet e fundit, më shumë se 300 mjekë shqiptarë janë larguar nga vendi, duke u larguar jo vetëm mjekët e rinj, por edhe ata në moshë, si dhe personeli tjetër mjekësor.

“Është e qartë se mungojnë mjekët. Sipas statistikave zyrtare, më shumë se 70% e pacientëve trajtohen në spitalin shtetëror në Shkup. Ne do të parandalojmë migracionin nëse u japim njerëzve një punë dhe mundësi për t’u arsimuar, duhet të bëjmë diçka, disa ndryshime rreth arsimimit, kemi pasur 4 vjet specializim dhe 2 vjet subspecializim”, tha Kalina Grivçeva Stardelova – Kryetare e Odës së Mjekëve, transmeton alsat përcjell albinfo.ch.

Por tendenca e largimit të mjekëve dhe personelit tjetër mjekësor është e pranishme në të gjithë Evropën, thonë shoqatat mjekësore. Por në vende si Maqedonia, largimi i mjekëve mund të jetë gjithashtu një arsye për mbylljen e disa reparteve.