Lajme

Mashtrim i madh me testit e Covid, potencialisht i zbuluar në Zvicër

Vlera totale e këtyre testeve potencialisht mashtruese mund të arrijë në 20 milionë CHF

Gjatë kontrollit të deklaratave nga siguruesit shëndetësorë, një numër njerëzish kanë vërejtur teste Covid që nuk janë administruar kurrë. Një individ në St. Gallen zbuloi 30 teste Covid të faturuara nga një mjek në Vaud në deklaratën e tyre, raportoi RTS.

Një zëdhënës i Santésuisse, një shoqatë e sigurimeve shëndetësore, tha se organizata vlerëson se 1% e testeve Covid nuk janë faturuar saktë dhe mund të jenë mashtruese, pwrcjell albinfo.ch.

Vlera totale e këtyre testeve potencialisht mashtruese mund të arrijë në 20 milionë CHF, tha ai.

Roli i luajtur nga palët e ndryshme në faturimin e rremë të këtyre testeve, një proces i quajtur faktoring, ende nuk është përcaktuar. Mënyra se si funksionon është se dikush blen fatura për mijëra teste nga një qendër testimi. Por për shkak se vetëm profesionistët mjekësorë mund t’i dorëzojnë fatura kompanive të sigurimeve shëndetësore, pronari i faturave duhet t’ia kalojë ato një mjeku për përpunim. Pasi të përpunohet, mjeku merr pagesën dhe më pas ia kalon atë blerësit origjinal të faturës pasi të ketë zbritur një komision. Si blerësi i faturave ashtu edhe mjeku fitojnë para nga procesi.

Ku, kur dhe nëse i janë shtuar procesit fatura inekzistente është çelësi për të vërtetuar fajësinë.