Lajme

Mbi 100 mijë njerëz nënshkruan kërkesën për ndalimin e fishekzjarrëve

Më shumë se 100,000 njerëz miratuan dhe nënshkruan nismën popullore duke e kërkuar ndalimin e fishekzjarrëve, prandaj ka një shans të mirë që teksti të jetë i suksesshëm.

“Fishekzjarrët janë një burim stresi për njerëzit e ndjeshëm ndaj zhurmës ose që duan të kalojnë një mbrëmje relaksuese jashtë. Ato shkaktojnë panik tek fëmijët e vegjël si dhe te kafshët”, argumenton komisioni i nismës popullore “Për një kufizim të fishekzjarrëve” në faqen e saj, shkruan RTS.

Teksti parashikon që individët nuk mund të ndezin më fishekzjarrë “të cilat shkaktojnë zhurmë” në 1 gusht dhe ditën e Vitit të Ri. Kjo është për të mbrojtur njerëzit dhe kafshët nga ndotja e tepërt e zhurmës.

Iniciatorët njoftuan të premten në faqen e tyre të internetit se kishin marrë 101,615 nënshkrime, nga të cilat 83,360 ishin të vërtetuara. Që një iniciativë të hidhet në votim në Zvicër, nevojiten 100,000 iniciale të vlefshme.

Mbledhja vazhdon në mënyrë aktive, siguron Corinne Meister, anëtare e komitetit, përcjell albinfo.ch.

Komiteti tregon se është mbështetur nga disa organizata për mbrojtjen e mjedisit dhe kafshëve, Pro Natura, Greenpeace Switzerland dhe Noise League.

Ai dëshiron ta dorëzojë tekstin në Bernë në fund të tetorit. Afati për përfundimin e mbledhjes së nënshkrimeve, e cila ka nisur në maj të vitit të kaluar, është caktuar më 3 nëntor, shkruan RTS.