Lajme

Mbrojtja e klimës: A do të kushtojë bileta 120 franga më shumë?

Këshilli Kombëtar ka refuzuar një taksë mbi biletat e avionit. Komisioni borgjez mjedisor i Këshillit të Shteteve, nga ana tjetër, është në favor të kësaj - dhe madje shkon një hap më tej.

Fluturimi dhe ngarja duhet të jenë më të shtrenjta. Politikanët e mjedisit të Këshillit të Shteteve dëshirojnë të përfshijnë masa të gjera për mbrojtjen e klimës në Aktin e ri të CO2 – dhe të shkojnë më tej sesa projekti i Këshillit Federal.

Konkretisht, një tarifë prej 30 deri 120 franga do të vendoset në biletat e linjës ajrore, siç raporton ” redaksia Tamedia”, përcjell Albinfo.ch.

Për benzinën dhe naftë është një shtesë deri në 12 cent për litër.

Makina elektrike dhe fondet e klimës

Të ardhurat shtesë, për shembull, stacionet e karikimit janë ngritur për të promovuar makinat elektrike. Është parashikuar gjithashtu që të ardhurat nga taksat e biletave ajrore pjesërisht do të rrjedhin në një fond klimatik nga i cili fondet mund të përdoren për inovacione dhe investime për mbrojtjen e klimës. Pjesa tjetër e të ardhurave rishpërndahet.

Këshilli Kombëtar madje kishte refuzuar një variant më të butë. Kundërshtarët ishin, për shembull, që fluturimi nuk duhet të ishte një privilegj për të pasurit. U diskutua për taksat midis 12 dhe 30 franga për fluturime në vendet e BE-së dhe midis 30 dhe 50 franga për fluturime në vendet e tjera.

Marrëveshja e Klimës në Paris

Masat kanë për qëllim të sigurojnë që Zvicra të zvogëlojë emetimet e saj të gazrave serë me 60 përqind në 2030 krahasuar me 1990, dhe madje edhe në zero deri në 2050. Në mënyrë që të japin objektivat e Marrëveshjes së Klimës në Paris përgjegjësinë e nevojshme, ata duan të përmendin Komisionin Shtetëror të Mjedisit direkt në ligj.