Lajme

Me përurimin e tunelit Ceneri, Zvicra përmbyll projektin e saj të shekullit

Në kontrast me punën gjigante që është bërë për 28 vite, festimet e hapjes janë më shumë se modeste - koronavirusi ka shkatërruar të gjitha planet

Presidentja Federale Simonetta Sommaruga sapo ka bërë përurimin e tunelit bazik Ceneri. Solemniteti i përurimit po bëhet në portalin verior të tunelit, në Camorino të Ticinos, pas shumë vitesh ndërtimi, raporton srf dhe të gjitha mediat zvicerane.

Në kontrast me punën gjigante që është bërë për 28 vite, festimet e hapjes janë më shumë se modeste – koronavirusi ka shkatërruar të gjitha planet, transmeton albinfo.ch. Kështu, ceremonia e hapjes zhvillohet pa 650 të ftuarit e planifikuar. Po kështu, festa përkatëse në Ticino do të shtyhet për verën e vitit 2021. Vetëm mediat kanë mundësinë të ndjekin ceremoninë në terren. SRF News e transmeton atë drejtpërdrejt.

Keystone

Presidentja Sommaruga ka hapur ceremoninë me një fjalim. “Unë kam kaluar pushimet e mia në Ticino që kur isha e vogël. Atëbotë më dukej se udhëtimi nuk mbaronte kurrë. Por tani veriu dhe jugu po afrohen”. Projekti Neat është “puna jonë e shekullit dhe na bën krenarë”, ka thënë në fund të fjalimit të saj, presidentja federale.

Presidentja Sommaruga, në një video të publikuar paraprakisht ka thënë se Neat forcon politikën e zhvendosjes (nga transporti rrugor në atë hekurudhor) dhe mbrojtjen e Alpeve, përcjell albinfo.ch. Falë tunelit, udhëtarët arrijnë më shpejt nga veriu në jug. Dhe kështu Kantoni Ticino po përfiton një  linjë regjionale hekurudhore (S-Bahn) në trekëndëshin Bellinzona-Lugano-Locarno.

Me tunelin Ceneri, Zvicra po përfundon Transversalen e re alpin (NEAT). Kjo nënkupton një linjë të rrafshtë hekurudhore që përshkon Alpet. Transporti hekurudhor i mallrave kështu do të ketë në dispozicion një korridor të  vazhdueshëm prej katër metrash midis Roterdamit (Holandë) dhe Gjenovës (Itali), ka thënë tutje Sommaruga.

Këshilltari Federal Ignazio Cassis ka thënë për SRF se Ticino po bëhet gjithnjë e më shumë një kanton i transportit publik – ndonëse me një vonesë të caktuar krahasuar me zonat urbane të Zvicrës gjermane-folëse. Në këtë kanton mbizotëron bundshëm transporti automobilistik, privat në krahasim me atë publik që zë vetëm 20%të gjithë transportit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI