Lajme

Mospajtime për qiratë dhe kontratat e strehimit në Zvicër

Ka tensione të larta në Parlamentin Federal mes mbrojtësve të qiramarrësve dhe pronarëve. Zyrtarët e zgjedhur shqyrtuan çështje të shumta lidhur me strehimin për të miratuar përfundimisht dy propozime: një për të kufizuar nënqiranë dhe tjetri për të lehtësuar përfundimet e kontratave ose dëbimet.

Një mori tekstesh nga e majta në lidhje me strehimin u refuzuan gjatë seancës së vjeshtës. E djathta, nga ana tjetër, arriti të imponohej me dy masa të ratifikuara nga Parlamenti, shkruan RTS.

Do të jetë më e ndërlikuar të jepni apartamentin tuaj me nënqira në të ardhmen dhe pronarët do të jenë në gjendje të ndërpresin më lehtë një qira, apo edhe të dëbojnë qiramarrësit, nëse kanë nevojë të përdorin strehimin e tyre për veten e tyre ose për një të preferuar.

Për Laura Emonet, nënkryetare e Asloca Vaud, e djathta kërkon të mbrojë interesat e pronarëve përmes një morie objektesh.

“Natyrisht ne duam t’i kalojmë gjërat pak nga pak për t’i bërë referendumet më të vështira. Sepse mbledhja e një nënshkrimi nuk është gjithmonë e lehtë, kështu që mbledhja e dy në të njëjtën kohë është edhe më e vështirë”, shpjegon ajo për RTS, përcjell albinfo.ch.

Sipas nënkryetarit të seksionit Vaud të Shoqatës së Qiramarrësve Zviceranë, objektivi i së djathtës është i qartë.

“Në anën e djathtë, ne ende duam të kalojmë objekte që synojnë të lehtësojnë përfundimet. Dhe kush thotë ndërprerje, thotë qiramarrësit e rinj. Dhe kush thotë se qiramarrësit e rinj, do të thotë rritje e qirasë”, thotë ajo.

Në kushtet e inflacionit dhe rënies së fuqisë blerëse, projektet për kontrollin e qirave, megjithatë, nuk gjetën një shumicë.

Për shembull, u refuzuan tekstet që kërkonin ngrirjen e përkohshme të rritjes ose kryerjen e më shumë kontrolleve për të shmangur kthimet e tepërta. Në total, katër propozime në favor të qiramarrësve u fshinë mënjanë, shkruan RTS.

Këto vendime lënë pak zgjidhje për 60% të popullsisë që marrin me qira banesën apo shtëpinë e tyre. Vetë ministri i Ekonomisë e pranon njëfarë pafuqie për çështjet e banesave.

“Këshilli Federal nuk mund të bëjë mrekulli nëse nuk ka shumicën në Parlament”, tha Guy Parmelin më 26 shtator për RTS.

“Ligji i qirasë nuk është reformuar prej 20 vjetësh dhe do të doja që të kishte pak më shumë vullnet për të punuar në interes të qiramarrësve dhe pronarëve, por ndonjëherë kam përshtypjen se “ka interesa të tjera që kanë përparësi”, shtoi ai.

Christophe Aumeunier, sekretari i përgjithshëm i Dhomës së Pasurive të Paluajtshme të Gjenevës, pranon se “projekti i parë që do të kalojë platformën është me të vërtetë që t’i bëjë kushtet e nënqirasë pak më të ngurta”.

 

Sipas tij, ky tekst synon të sigurojë që një person që merr me qira akomodimin e tij ka ndërmend të kthehet atje.

“Ne nuk mund ta tolerojmë faktin që qiramarrësit të japin nënqira, ndërkohë që kanë përfitime të panevojshme në këtë proces”, thotë ai, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë, ai beson se qiramarrësit nuk kanë arsye për t’u shqetësuar.

“Rregullimi i kësaj situate kontribuon në një treg më të rrjedhshëm të qirave dhe është në dobi të pronarit dhe qiramarrësve. Por unë mbaj dhe pohoj se ne duhet të ndërtojmë më shumë banesa në Zvicër për të ulur efektivisht presionin mbi qiratë”, vazhdon Christophe Aumeunier.

E ardhmja e propozimeve të miratuara nga mazhoranca e djathtë duhet të vendoset në kutinë e votimit. Asloca tashmë ka njoftuar se do të nisë dy referendume, shkruan RTS.