Bota

A mund të blihet lumturia me para?

A mund të jetë e vërtetë që lumturinë mund të blihet me para? Studiuesit në „Purdue University“ në Shtetet e Bashkuara të Amerikës thonë po. Por, gjërat nuk janë të zeza dhe të bardha. Çmimi i lumturisë është i ndryshëm në botë dhe një ekuilibër duhet të arrihet, sepse shumë përfitime gjithashtu kanë “efekte anësore”, shkruan BBC Mundo.

Sondazhi i «Gallup World Poll», i udhëhequr nga Andrew Jeb, përfshiu më shumë se 1.7 milion njerëz nga 164 vende. Studiuesit zbuluan se 95,000 dollarë në vit janë të ardhura mesatare globale të nevojshme për një “jetë të kënaqshme”.

Por, Jeb dhe ekipi i tij zbuluan se pas pragut të pasurisë për të arritur lumturinë nevojiten të ardhura shtesë që çojnë në nivele më të ulëta të kënaqësisë së jetës dhe më pak lumturi.

Shkencëtarët besojnë se efekti i kundërt është për shkak të disa shqetësimeve rreth statusit shoqëror, i cili intensifikohet nga nevojat e kënaqshme. Atëherë njerëzit mund të fillojnë të bëjnë krahasime shoqërore që do të çojnë në një reduktim të lumturisë.

“Të dhënat tregojnë se ka kufizime se sa paraja ndikon në lumturinë tonë. Në një moment, njerëzit po pyesin pse gjërat e tyre shkojnë aq mirë dhe si krahasohen me të tjerët”, tha Jeb.

“Të ardhurat e larta shpesh shoqërohen me më shumë kohë të lirë, me punë dhe përgjegjësi të lartë dhe kjo mund të kufizojë mundësitë për përvoja pozitive – për shembull, aktivitete rekreative”, shton studiuesi.

Ekipi i Universitetit Purdue zbuloi se qëllimet e “lumturisë financiare” ndryshonin në rajone të ndryshme të botës. Rajonet më të pasura gjithashtu kanë pragun e lartë. Në Evropën Perëndimore dhe në Skandinavi, sipas një vlerësimi, për kënaqësinë e jetës kërkohen 100,000 në vit dhe 105,000 dollarë në Amerikën e Veriut.

Por, çmimi më i lartë i lumturisë gjendet në Oqeani (Australi dhe Zelandë të Re), si dhe në Lindjen e Mesme, ku numrat arrijnë respektivisht 125,000 dhe 115,000 dollarë.

Njerëzit në Evropën Lindore dhe në Ballkan kanë nevojë për 45,000 dollarë në vit për të qenë të lumtur, ndërsa në Amerikën Latine dhe Karaibe kënaqësia e jetës kërkon të ardhura vjetore prej 35,000 dollarësh.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se lumturia ndryshon në varësi të nivelit të arsimit dhe gjinisë, dhe të ardhurat mesatare globale për gratë janë 100,000 dollarë dhe për burrat 90,000 dollarë.