Lajme

Mungesa e banesave në Zvicër u sjellë probleme edhe studentëve

Studentët nga Zvicra frëngjisht-folëse po kthehen në universitetet dhe institucionet e arsimit të lartë këtë javë. Por mes mungesës së banesave dhe rritjes së qirave, për shumë prej tyre, gjetja e strehimit mbetet problem.

Edhe këtë vit, gjetja e një banese është problematike për ata që vazhdojnë qëndrimin e tyre larg shtëpisë.

“Ne gjithmonë kemi studentë që vijnë tek ne në gjendje paniku, duke thënë se nuk kanë zgjidhje strehimi,” shpjegon Cédric Rychen, drejtor i Departamentit të Çështjeve Sociale në Universitetin e Lozanës, për RTS.

Akomodimi i disponueshëm është i rrallë dhe qiratë janë shpesh shumë të shtrenjta për buxhetet e studentëve që rrallë tejkalojnë 600 deri në 800 franga.

“Është e vërtetë që shton një vështirësi shtesë për të pasur banesa me qira gjithnjë e më të larta,” shprehet Cédric Rychen, përcjell albinfo.ch.

Rritja e tarifave në fakt ka çuar në një rritje të qirave dhe nuk është e pazakontë sot “të shohësh strehim apo edhe dhoma në shtëpi private për 900 franga. Gjë të cilën disa vite më parë nuk e pamë fare”, shton ai.

Gjetja e një dhome, edhe në një shtëpi, është shumë e kushtueshme për shumë studentë, kështu që shumë vendosin të udhëtojnë.

Cédric Rychen e vëzhgon këtë fenomen vit pas viti. Gjithnjë e më shumë studentë nga Universiteti i Lozanës që vijnë nga kantonet fqinje frëngjisht-folëse po udhëtojnë. “Në pamundësi për të gjetur strehim në rajon, ata duhet të rrinë përreth,” thotë ai për RTS.

Sipas tij, kjo zgjidhje megjithatë ka edhe disavantazhe të tjera. “Nëse ata udhëtojnë nga shtëpia, në shtëpinë e prindërve të tyre, ata kursejnë në akomodim, por nga ana tjetër ka kosto shtesë transporti,” shpjegon Cédric Rychen.

“Dhe është shumë lodhje shtesë për studentët, orari i kurseve të të cilëve ndonjëherë është jashtëzakonisht i ngarkuar,” vazhdon ai, përcjell albinfo.ch.

Kantoni Vaud ndërtoi gati një mijë akomodime studentore tre vjet më parë, por ka ende një mungesë midis 300 dhe 400 për këtë fillim të vitit shkollor.

Fribourg dhe Neuchâtel po bëjnë pak më mirë. Është veçanërisht në Gjenevë dhe Lozanë që banesat janë të rralla dhe qiratë janë të papërballueshme.