Lajme

Mushkonja tigër përhapet në kantonin Vaud

Vaud ka nisur një fushatë për të informuar publikun se si t'ia vështirësojë jetën dëmtuesit

Një vendas i zonave tropikale dhe subtropikale të Azisë Juglindore, mushkonja tigër zakonisht fluturon dhe ushqehet gjatë ditës, përveç muzgut dhe agimit. Ajo ka potencialin për të transmetuar viruse të shumta duke përfshirë virusin e etheve të verdha, ethet e dengës dhe ethet Chikungunya. Ai është gjithashtu i aftë të presë dhe përhapë virusin Zika.

Mushkonja tigër, e quajtur sipas pamjes së saj me vija, është përhapur nga shtëpia e saj në shumë vende përmes transportit të mallrave dhe udhëtimeve ndërkombëtare, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Insekti tashmë është i pranishëm në kantonet e Gjenevës, Valais dhe Ticino. Kohët e fundit, ajo është parë në Nyon dhe Bourg-en-Lavaux (Cully) në kantonin Vaud, raportoi RTS.

Sipas zyrtarëve kantonalë, rreziqet shëndetësore aktualisht janë të ulëta. Megjithatë temperaturat e verës favorizojnë mushkonjat, kështu që ka të ngjarë të zbulohen numra në rritje.

Vaud ka nisur një fushatë për të informuar publikun se si t’ia vështirësojë jetën dëmtuesit. Më e rëndësishmja, njerëzit duhet të sigurohen se nuk kanë pishina të ndenjura askund. Për shembull kanaçe lotimi me ujë të mbetur në to ose enë bosh të mbetura jashtë. Gomat e vjetra janë një problem i veçantë. Të lëna pa strehë, ato mbushen me ujë shiu dhe sigurojnë terren të përsosur për shumimin e mushkonjave.

Kantoni ka monitoruar pesë komuna që nga viti 2019. Nëse insekti gjendet, banorët duhet të kontaktojnë komunën e tyre në mënyrë që të mund ta zhdukë insektin përpara se të vendoset. Ekziston një procedurë në shumë vende për t’u marrë me insektin kur raportohet. Strategjia federale për dëmtuesit është të menaxhojë numrin e tij në mënyrë që të kufizojë transmetimin e sëmundjes.

Çrrënjosja lokale mund të jetë shumë efektive sepse mushkonja tigër ka vetëm një distancë të shkurtër fluturimi.