Lajme

Ndihma zvicerane për zhvillim arrin rekordin zyrtar

Ndihma zyrtare për zhvillim (ODA) e Zvicrës u rrit në një rekord prej 0.56% të të ardhurave kombëtare vitin e kaluar, sipas qeverisë, por një e katërta e kësaj u shpenzua për kostot e brendshme të lidhura me azilin. Agjencitë e ndihmave thonë se Zvicra duhet të ndalojë së luajturi me shifra, përcjell albinfo.ch.

ODA arriti në 4.274 miliardë CHF vitin e kaluar, ose 0.56% e të ardhurave kombëtare bruto, krahasuar me 0.51% një vit më parë, thuhet në një njoftim për shtyp të qeverisë të mërkurën. Kjo ishte për shkak të luftës në Ukrainë. Megjithatë, duke përjashtuar kostot e azilit, ODA ishte 0.4% e të ardhurave kombëtare bruto.

Alliance Sud, një koalicion i OJQ-ve zvicerane, tha se rritja zyrtare e ODA ishte një “iluzion” dhe se në realitet ODA e Zvicrës është shumë larg objektivit të OKB-së prej 0.7% të të ardhurave kombëtare bruto. Vendi alpin duhet të rrisë ndjeshëm ndihmën e tij për Ukrainën, por pa dëmtuar projektet dhe programet ekzistuese në vendet në zhvillim, u tha në një njoftim për shtyp, përcjell tutje albinfo.ch.