Lajme

Në Aeroportin e Cyrihut protestohet për çështjen klimatike

Dhjetëra aktivistë për çështjen klimatike kanë organizuar një protestë paqësore sot në Aeroportin e Cyrihut, duke denoncuar ndikimin negativ të udhëtimeve ajrore në mjedis, shkruan swissinfo.ch.

Për disa momente ata kanë qëndruar të shtrirë në tokë, e më pas kanë ecur përgjatë zonës së blerjeve dhe kanë shpërndarë fletushka, përcjell në shqip albinfo.ch.

Protesta përkoi me fillimin e pushimeve verore dhe u tolerua, sepse nuk pengoi fluturimet, sipas zëdhënësit të aeroportit, Philipp Bircher, i cili u citua nga agjencia zvicerane e lajmeve Keystone-SDA.

Aeroporti ishte informuar paraprakisht për mbarëvajtjen e protestës. Sipas Stefan Oberlin-it nga Policia Kantonale e Cyrihut, rreth 70 persona morën pjesë në këtë aksion. Protesta nisi në orën 14:00, zgjati disa minuta dhe përfundoi në mënyrë paqësore.

Aktivistët duan që njerëzit ta shmangin udhëtimin ajror nga viti 2020, sipas faqes së internetit flugstreik.earth. Ata besojnë se për ta parandaluar kolapsin ekologjik, shoqëria duhet t’i rishqyrtojë mënyrat e lëvizjes, sidomos udhëtimin ajror, që po konsiderohet mjeti më i dëmshëm i transportit.

Me mbi 100 mijë udhëtarë në lëvizje, në fillim të pushimeve verore, Aeroporti i Cyrihut ishte i mbushur me njerëz gjatës kësaj të shtune.