Lajme

Në cilët sektorë kanë rënë çmimet në Zvicër

Më 1 prill 2022, Zyra Federale e Statistikave të Zvicrës publikoi të dhënat e inflacionit të marsit, të cilat tregojnë çmimet 2.4% më të larta se një vit më parë.

Indeksi i çmimeve të konsumit (CPI) i Zvicrës u rrit me 0,6% në mars 2022 krahasuar me muajin e kaluar. Inflacioni ishte +2.4% krahasuar me të njëjtin muaj të një viti më parë.

Çmimet zvicerane u rritën nga rritja e kostove të energjisë, të cilat ushqeheshin me koston e ngrohjes, transportit – transportit ajror në veçanti, dhe mallrave të importuara të qëndrueshme, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Në të njëjtën kohë, çmimet e disa artikujve ranë. Çmimet e pijeve alkoolike, duhani, shëndetësia, restorantet dhe hotelet ranë pak.

Inflacioni u nxit kryesisht nga mallrat e importuara. Gjatë muajit, çmimi i mallrave të importuara u rrit me 2% krahasuar me një rritje prej 0.1% të mallrave të prodhimit vendas. Nga viti në vit, çmimet e mallrave të importuara ishin 5.5% më të larta, krahasuar me një rritje prej 1.4% të çmimit të mallrave të prodhimit vendas.

Një franga zvicerane në rritje, e cila ka lëvizur nga rreth 1,08 franga në rreth 1,02 për euro gjatë 6 muajve të fundit, ka ndihmuar në zbutjen e shkallës në të cilën Zvicra ka importuar inflacion nga pjesa tjetër e botës.