Lajme

Në vitin 2020, 10% më shumë të vdekur se më 2019: Ky është “bilanci” i koronës

Në vitin 2020 në Zvicër kishte 8.6 vdekje për 1000 banorë. Në dhjetë vitet e mëparshme (2010 deri në 2019) kjo normë ishte mesatarisht 7.9

Në Zvicër, vitin e kaluar kanë vdekur midis 74,500 dhe 75,500 njerëz persona. Kjo shifër ishte për 10 për qind më e lartë se në vitin e kaluar, tregojnë numrat provizorë nga Zyra Federale e Statistikave (BFS) që i ka botuar sot gazeta “SonntagsBlick” dhe është marrë edhe nga gazetat dje mediat tjera zvicerane.

Sigurisht që pandemia e koronavirusit ka lënë gjurmët e saj në këtë drejtim pasi një pjesë e konsiderueshme e rritjes së numrit të vdekjeve ka ndodhur për shkak të sëmundjes së mushkërive Covid-19.

Zyra Federale për statiistikë (BFS) publikon vazhdimisht numrat e vdekjeve në Zvicër, të ndarë sipas javës kalendarike, kantonit dhe moshës, por, pavarësisht nga shkaktari i vdekjes.

Numri i vdekjeve të regjistruara në vitin 2020 paraqet numrin më të lartë që nga gripi spanjoll në  vitin 1918, transmeton albinfo.ch.

(Ilustrimi: blick.ch)

Sigurisht, marrë parasysh popullatën, e cila gjatë 100 vjetëve të fundit është rritur më shumë se dyfish, (nga 3.9 milionë në 8.7 milionë), numri i vdekjeve nga gripi spanjoll, në mënyrë proporcionale ka qenë dukshëm më i lartë.

Veç kësaj, ai ka prekur më shumë moshat nga 20 deri 40 vjeçare, ndryshe nga korona, që shkakton vdekjen e kryesisht të moshuarve mbi 80 vjeç.

Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) ka numëruar 7583 viktima nga Covid-i deri më tani. Nëse këta njerëz kanë vdekur me Covid-19 ose nga Covid-19 është temë e një debati të ashpër.

Ky debat u ndez përsëri pak ditë më parë pasi një 29-vjeçar u shfaq në statistikat e vdekjes në lidhje me koronavirusin.

Në vitin 2020 në Zvicër kishte 8.6 vdekje për 1000 banorë. Në dhjetë vitet e mëparshme (2010 deri në 2019) kjo normë ishte mesatarisht 7.9, përcjell albinfo.ch. Një përjashtim deri më tani ishte viti 2015, me 8.1 vdekje për 1000 banorë.

Ata që nënçmojnë rrezikun e pandemisë humbin argumentin e tyre më të rëndësishëm kur përballen me numrin e vdekjeve “të tepërta” të dëshmuar tashmë edhe statistikisht, transmeton albinfo.ch.

Pietro Vernazza, mjeku kryesor për sëmundjet infektive në Spitalin Kantonal të St. Gallenit, ka qenë njëri nga kritikët e masave të pandemisë. Ai, lidhur me këtë thotë: “Unë kisha nënvlerësuar intensitetin e valës së dytë. Ndërsa gjithashtu kam pritur që efektiviteti i masave të ishte më i lartë “.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI