Lajme

Zvicër: Nga 25,000 persona të kualifikuar, vetëm 10% kanë aplikuar për natyralizim të lehtësuar

Pse kaq pak të interesuar për fitimin e pasaportës në Zvicër

Politikanët bëjnë thirrje për natyralizim të thjeshtuar të të huajve të gjeneratës së tretë, përcjell albinfo.ch.

Të huajt e gjeneratës së tretë që jetojnë në Zvicër duhet të jenë në gjendje të bëhen më lehtë zviceranë, sipas Dhomës së Përfaqësuesve, e cila të martën votoi për të pranuar një iniciativë parlamentare nga komisioni përgjegjës.

Që nga 15 shkurti 2018, njerëzit, gjyshërit e të cilëve erdhën në Zvicër dhe që kanë lindur në vend, kanë mundur të përfitojnë nga një proces natyralizimi “i lehtësuar”, i cili është më pak kufizues dhe redukton pengesat administrative. Kjo u miratua gjerësisht nga votuesit në shkurt 2017.

Megjithatë, parlamentarja Corina Gredig, kryetare e komisionit, tha se nga 25,000 personat e kualifikuar të moshës nëntë deri në 25 vjeç, vetëm 10% kishin aplikuar për natyralizim.