Kosova

Nga tetori, Britania shtrenjton vizat e lejeqëndrimet

Raportohet se Ministria e Brendshme britanike ka rritur tarifat për marrjen e vizave dhe çdo lloj leje qëndrimi dhe ato për aplikimin për pasaporatat britanike, përcjell albinfo.ch.

Thuhet se në bazë të këtyre ndryshimeve, kostoja e një vize vizitorësh për një periudhë prej me pak se gjashtë muajsh do rritet nga 15 në 115 sterlina, ndërsa tarifa për një vizë studentore e bërë jashtë territorit britanik do të rritet nga 127 sterlina aktualisht në 490 në muajin tetor, duke u barazuar me tarifën e aplikimit të bërë kur studenti ndodhet në Britani.

Ndryshimet e tarifave përfshijnë vizat britanike 6-mujore, 2, 5 dhe 10-vjeçare, shumicën e tarifave për vizat dhe lejet e qëndrimit si për arsye pune ashtu edhe studimi, tarifat për lejet e përhershme të qëndrimit si dhe ato për aplikimet për të regjistruar si i natyralizuar për të marrë shtetësinë britanike. Ndryshime që pritet të aplikohen nga data 4 tetor e këtij viti.

Rritja e tarifave bëhet për të lehtësuar barrën e taskapaguesve britanikë në funksionimin e shërbimeve të emigracionit, si dhe për të financuar rritjet e pagave për britanikët që punojnë në sektorin publik, duke ua kaluar këto kosto të huajveve që duan të jetojnë, të punojnë apo të studiojnë në Britani.