Autotech

Nga viti 2040, ky vend evropian nuk shet më makina dizelë dhe benzinë

Franca do mbështesë ndalimin e saj planifikuar për shitjen e automjeteve reja benzinës dhe naftës deri vitin 2040. 

martën, ministrja e Transportit Francës, Elizabeth Borne, tha se një ligj i ri i lëvizjes do lehtësojë futjen e stacioneve ngarkimit EV (electriv vehicle) do lejojë premtimin për ndalimin e automjeteve benzinës dhe naftës. 

Propozimi për ndalimin e shitjes automjeteve me lëndë djegëse fosile është bërë pari korrik 2017 nga ish-ministri i Mjedisit, Nicolas Hulot, fillim mandatit Presidentit Emmanuel Macron. 

Megjithatë, Hulot dha dorëheqjen shtator 2018 për mbrojtur mungesën e angazhimit Macron ndaj shkaqeve mjedisore dhe, për njëfarë kohe, mbeti e paqartë nëse plani do vazhdonte. Megjithatë, Borne ka konfirmuar do vazhdojë. 

“Ne kemi një target për neutralitetin e karbonit deri vitin 2050 dhe kemi nevojë për një trajektore besueshme ndaj kësaj, e cila përfshin ndalimin e shitjes automjeteve konsumojnë lëndët djegëse fosile deri vitin 2040”, tha ajo një intervistë, raporton Reuters. 

Ligji i mobilitetit Francë do t’u japë banorëve ndërtesave banimit drejtën për kërkuar stacionet e ngarkimit makinave elektrike instalohen parkingun e tyre. 

Përveç kësaj, reforma do promovojë alternativa për përdorimin e automobilave individualë, përmirësimin e rrjeteve hekurudhore dhe krijimin e një kuadri ligjor për zgjidhjet e lëvizshmërisë, si biçikletat dhe skuterët elektrikë.