Lajme

Mosmarrëveshje mes Francës dhe Zvicrës për tatimin e trashëgimisë

Çështja e tatimit në trashëgimi po vazhdon të shkaktojë mosmarrëveshje mes Francës dhe Zvicrës

Para më se 10 vjetësh Franca vendosi një traktat që shmangte taksimin e dyfishtë mbi trashëgiminë, i papajtueshëm me ligjin francez.

Një traktat i ri i propozuar u hodh nga Parlamenti në Bernë, pasi u vendos se ishte shumë i favorshëm për Francën.

Rezultati është se asnjë traktat nuk është në fuqi, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Çështja po luftohet nga deputeti i Gjenevës, Vincent Maitre, i cili po kërkon që një traktat i ri të arrihet sa më shpejt të jetë e mundur.

Ai përmend një situatë me të cilën përballen dy vëllezër francezë, të cilët trashëguan 125,000 CHF nga një kushëri që jetonte në Zvicër. Taksohej nga të dy vendet, 55% nga kantoni i Gjenevës dhe më pas 60% nga Franca. Në vend të një fitimi të papritur, vëllezërit duhej të paguanin 18,000 euro, pasi norma efektive ishte mbi 100%.

Deputeti thekson se në Francë jetojnë mbi 200 mijë shtetas zviceranë, veçanërisht në zonat kufitare.

Edhe pse situata tatimore nuk varet nga kombësia. Çdo para e trashëgimisë midis dy vendeve do të tatohej dy herë.